Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić onigiri (fot. Maciek Niemojewski)

Duże onigiri z wakame

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 7 minut + czas gotowania i studzenia ryżu
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Onigiri:
ryż do sushi
1 opakowanie
płaty prażonego nori
kilka sztuk
Sałatka z wakame:
suszone wodorosty wakame
10 g
sos sojowy
1 łyżka
prażony sezam
1 łyżeczka

Przygotowanie i przepis: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. 

krok 2

Robimy wakame. Wodorosty namaczamy w wodzie do napęcznienia. Odciskamy z wody, kroimy na kawałki. Dodajemy sos sojowy i sezam, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. 

krok 3

Zwilżamy dłonie wodą. Porcję ostudzonego ryżu formujemy w owal. W środku robimy zagłębienie na farsz. Nakładamy łyżeczkę wybranego farszu, zasklepiamy ryżem i formujemy go w trójkąt. Zawijamy w nori. 

krok 4

Gotowe onigiri wykładamy na talerze i zjadamy od razu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk