Kukbuk
Kukbuk
Domowy sorbet arbuzowy z cytryną (fot. Maciej Niemojewski)

Domowy sorbet arbuzowy z cytryną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
pokrojony arbuz
2 szklanki
sok z limonki
40 ml
skórka z limonki
z 1 sztuki
cukier puder
1 łyżka
whisky Brasil lub woda
40 ml
świeże owoce
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Arbuza kroimy w kostkę. Razem z sokiem i ze skórką z limonki, cukrem pudrem oraz whisky lub wodą blendujemy w malakserze na gładki mus.

krok 2

Przecieramy przez drobne sito, by pozbyć się pestek i otrzymać kremową konsystencję. Sorbet przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na 2-3 godziny. Co 30 minut wyjmujemy sorbet i ponownie go miksujemy, dzięki czemu w deserze nie będzie zamarzniętych kropelek wody.

krok 3

Sorbet podajemy w szklankach lub w miseczkach z dodatkiem świeżych owoców.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk