Kukbuk
Kukbuk
Pieczony bakłażan w oregano i Domowa focaccia z rozmarynem. Westwing (fot. dinnershow.studio)

Domowa focaccia z rozmarynem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas wyrastania
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
letnia woda
150 ml
świeże drożdże
15 g
cukier
1 łyżeczka
mąka pszenna
260 g
drobna sól
1 łyżeczka
oliwa
5-6 łyżek + do natłuszczenia
świeży rozmaryn
4 gałązki
sól himalajska
1 łyżeczka

Przepis i przygotowanie: Farma Bii


Stylizacja: Helena Radziejewska


Zdjęcia: dinnershow.studio

krok 1

Przygotowujemy rozczyn. Do letniej wody wrzucamy rozkruszone drożdże i cukier i mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawiamy na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

krok 2

Do miski przesiewamy mąkę i sól. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy do niego zaczyn i delikatnie mieszamy. Wlewamy 2 łyżki oliwy i zagniatamy, by uzyskać gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 60 minut.

krok 3

Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagniatamy, dzielimy na 3 części i rozciągamy każdą, by uzyskać owalny kształt. Formy do pieczenia smarujemy oliwą, przekładamy do nich uformowane placki i robimy w nich wgłębienia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrastania – na 30 minut.

krok 4

Wyrośnięte placki polewamy oliwą (tak, aby znalazła się w każdym wgłębieniu), posypujemy rozmarynem i solą himalajską. Znów odstawiamy na 30 minut.

krok 5

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wyrośnięte ciasto lekko skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Focaccia powinna się ładnie zarumienić. Upieczoną wyjmujemy, krótko studzimy na kratce i podajemy najlepiej od razu po przygotowaniu.

Materiał powstał we współpracy z Westwing.

Więcej informacji o trendach KUKBUK-a znajdziecie na stronie inspiracji na westwing.pl,a wykorzystane do sesji produkty w kolekcji o trendach stołowych.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk