Kukbuk
Kukbuk

Dip z pieczonego bakłażana z czosnkową bagietką i pomidorkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
Dip z bakłażana
bakłażan
1 sztuka
sól
do posypania
oliwa
do polania
czosnek
3-4 ząbki
tahini
2 łyżki
sok z ½ cytryny
kmin rzymski
1 łyżka
sól morska
do smaku
Sałatka z pomidorków
kolorowe pomidorki
1 miseczka
czerwona cebula
½ sztuki
seler naciowy
1 sztuka
natka pietruszki
½ pęczka
sok z ¼ cytryny
syrop klonowy
60 ml
sól
do smaku
Dodatkowo
bagietka pszenna
1 sztuka
masło
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
natka pietruszki
¼ pęczka
sól
do smaku
pestki granatu z ½ sztuki

Orson Gaweł Hejnowicz

Krok 1

Bakłażana w połowie obieramy i po odcięciu niejadalnej części kroimy na pół. Układamy na blasze, delikatnie polewamy oliwą, oprószamy solą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy 12 minut. Upieczonego bakłażana blendujemy z czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, kminem i solą na gładką masę.

Krok 2

Pomidorki blanszujemy około 30 sekund, a następnie obieramy. Czerwoną cebulę i seler naciowy drobno kroimy, natkę pietruszki siekamy. Łączymy składniki sałatki, doprawiamy sokiem z cytryny, syropem klonowym i solą. 

Krok 3

Bagietkę przekrawamy na pół i układamy na blasze. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Miękkie masło mieszamy ze startym czosnkiem, z posiekaną natką pietruszki i solą – smarujemy tym bagietkę. Opiekamy ją przez 5 minut. Na talerzu rozprowadzamy dip z bakłażana, na nim kładziemy pomidorki. Posypujemy pestkami granatu, podajemy z chrupiącą bagietką.

 

TIP: Świetnie smakuje przy akompaniamencie zimnego napoju, takiego jak Coca-Cola Zero Cukru.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk