Kukbuk
Kukbuk
Curry z warzywami z plackami smażonymi na patelni (fot. Maciek Niemojewski)

Curry wielowarzywne z plackami z patelni

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Placki z patelni:
mąka pszenna chlebowa typu 650
150 g
sól
1/2 łyżeczki
rozpuszczone masło
1 łyżka
letnia woda
75 ml
Curry:
czosnek
2 ząbki
imbir
2-centymetrowy kawałek
papryczka chilli
1/2 sztuki
kurkuma
1/2 łyżeczki
kmin rzymski
1 łyżeczka
sól
1/2 łyżeczki
pieprz
1/2 łyżeczki
cynamon
1/3 łyżeczki
gorczyca
kilka ziaren
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki
goździki
4-5 sztuk
kardamon
1/3 łyżeczki
cebula
1 sztuka
pomidor
1 sztuka
kalafior
1/2 sztuki
ciecierzyca ugotowana lub z zalewy
200 g
czerwona papryka
1/2 sztuki
marchewka
1 sztuka
cukinia
1 sztuka
olej kokosowy
2 łyżki
mleczko kokosowe
150 ml
śmietana 18%
100 ml
brązowy cukier
1/2 łyżeczki
sok z limonki
2 łyżeczki
skórka z limonki
1/4 sztuki
Do podania:
prażone migdały w płatkach
15 g
świeże zioła
według uznania

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Przygotowujemy ciasto na placki. Do miski przesiewamy mąkę i sól. Na środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy masło i wodę. Zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 15 minut, aby odpoczęło.

krok 2

Czosnek i imbir obieramy, a następnie ścieramy na bardzo drobnej tarce i przesypujemy do moździerza. Papryczkę siekamy i dodajemy do czosnku i imbiru, wsypujemy także pozostałe przyprawy. Chwilę ucieramy – powinna powstać gęsta pasta.

krok 3

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidora sparzamy, kroimy na kawałki i blendujemy na mus. Kalafiora dzielimy na różyczki, ciecierzycę odsączamy z wody lub zalewy, paprykę, marchewkę i cukinię kroimy na małe kawałki.

krok 4

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Wrzucamy na nią pastę z przypraw. Smażymy tylko przez chwilę, aż poczujemy intensywny aromat. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, szklimy ją przez 2-3 minuty i zalewamy zblendowanym pomidorem. Po chwili dodajemy marchewkę i różyczki kalafiora. Smażymy 2-3 minuty, zalewamy mleczkiem kokosowym i śmietaną. Dodajemy paprykę i cukinię. Po kolejnych 3 minutach dorzucamy ciecierzycę. Na koniec doprawiamy cukrem oraz sokiem i skórką z limonki. Gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.

krok 5

Gdy curry się gotuje, przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozwałkujemy na cienki placek i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni. Ciasta nie podsypujemy nadmiernie mąką, ponieważ będzie się przypalała na patelni.

krok 6

Curry podajemy z plackami od razu po przygotowaniu. Wierzch posypujemy prażonymi migdałami i świeżymi ziołami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk