Kukbuk
Kukbuk
Miska z cold dashi ramen, z krabem, pieczonymi pomidorami, cytryną i ziołami.

Cold dashi ramen

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
bulion dashi
160 ml
makaron ramen
4 porcje
sok z cytryny
z połówki
kruszony lód
150 ml
sól
do smaku
dodatki:
pieczone pomidory
4 sztuki
mięso z kraba królewskieg
300 g
shiso
jedno opakowanie
drobno pokrojona dymka
3 sztuki
pokrojona w plasterki cytryna
1 sztuka

Przepis: Tove Nilsson


Zdjęcie: metariały promocyjne

krok 1

Dashi lekko podgrzewamy w garnku. Doprawiamy solą. Odstawiamy do ostygnięcia. Gotujemy duży garnek osolonej wody na makaron.

krok 2

Wkładamy makaron do wrzątku na około 45 sekund, najlepiej w koszyczku lub sitku, żeby móc ponownie wykorzystać wodę i szybko go z niej wyjąć. O tym, czy makaron się rozgotuje, czy będzie niedogotowany, decydują sekundy. Dokładnie odsączamy i przekładamy do lodowatej wody, najlepiej z kostkami lodu.

krok 3

Bulion dashi łączymy z sokiem z cytryny. Rozlewamy do misek. Dodajemy makaron. Dorzucamy do bulionu kruszony lód.

krok 4

Na koniec dodajemy pieczone pomidory, kraba, shiso i dymkę. Brzegi misek dekorujemy plasterkami cytryny. Podajemy od razu, zanim lód się roztopi.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk