Kukbuk
Kukbuk

Cobbler z serem Jantar i pomidorami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
ciasto
mąka pszenna
250 g + do podsypania
sól
½ łyżeczki
cukier
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
½ łyżeczki
masło extra Łaciate
70 g
ser Jantar klinek
100 g
Maślanka Mrągowska naturalna
180 ml
dodatkowo
pomidorki różnego rodzaju
500 g
czerwona cebula
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
sól
szczypta
oliwa
3 łyżki
szczypiorek
1 pęczek

krok 1

Suche składniki umieszczamy w malakserze, mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, ser i ponownie blendujemy. Wlewamy maślankę – partiami – i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Formujemy ciasto w kulę i rozwałkowujemy je na kawałku papieru do pieczenia (podsypujemy odrobiną mąki). Szklanką wycinamy kółka i wkładamy je do zamrażalnika na 30 minut.

krok 2

Pomidorki kroimy na kawałki, cebulę tniemy w piórka, czosnek siekamy. Wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, solimy i polewamy oliwą. Pieczemy około 30 minut. Po tym czasie nakładamy na wierzch schłodzone kawałki ciasta i pieczemy jeszcze pół godziny, do zrumienienia.

krok 3

Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Materiał powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk