Suche składniki mieszamy. Dodajemy mleko, mieszamy jeszcze raz. Masło roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
krok 2
Do masy wbijamy jajko, dodajemy stopione masło i mieszamy – możemy użyć miksera. Całość musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli masa będzie zbyt płynna, dodajemy trochę mąki. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsta – dolewamy odrobinę mleka.
krok 3
Formę do ciasta smarujemy masłem, wrzucamy umyte i wydrylowane czereśnie i zalewamy ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20-30 minut. Jeśli chcemy, by deser nabrał lekko migdałowego posmaku, możemy użyć niewydrylowanych czereśni.
TIP
Oprócz wiśni sprawdzą się też czereśnie, maliny, morele, mirabelki lub ich mieszanka. Zimą postawcie na mrożone owoce – nie trzeba ich rozmrażać przed pieczeniem.