Ciasto z winnymi śliwkami i rozmarynem
czas przygotowania: 60 minut + godzina pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
- śliwki
- 5 sztuk
- wytrawne czerwone wino
- 200 ml
- sok z cytryny
- z 1/2 sztuki
- miód
- 1-2 łyżki
- liść laurowy
- 1 sztuka
- świeży rozmaryn
- 2 gałązki
- ciasto:
- orzechy laskowe
- 75 g
- mąka pszenna
- 300 g
- proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka
- sól
- szczypta
- soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki
- masło
- 200 g + do natłuszczenia formy
- jasny cukier muscovado
- 150 g
- jajko "zerówka"
- 4 sztuki
- wanilia
- 1 laska
- maslanka
- 125 ml
- opcjonalnie:
- śliwki
- do dekoracji