Kukbuk
Kukbuk
Czekoladowe ciasto ze śliwkami w czerwonym winie (fot.

Ciasto z winnymi śliwkami i rozmarynem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + godzina pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
śliwki
5 sztuk
wytrawne czerwone wino
200 ml
sok z cytryny
z 1/2 sztuki
miód
1-2 łyżki
liść laurowy
1 sztuka
świeży rozmaryn
2 gałązki
ciasto:
orzechy laskowe
75 g
mąka pszenna
300 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
szczypta
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
masło
200 g + do natłuszczenia formy
jasny cukier muscovado
150 g
jajko "zerówka"
4 sztuki
wanilia
1 laska
maslanka
125 ml
opcjonalnie:
śliwki
do dekoracji

Przygotowanie i zdjęcia: Marta Greber / codziszjemnasniadanie.pl


Przepisy: Marta Karcz

krok 1

Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Do dużego garnka z grubym dnem wlewamy wino, sok z cytryny i miód. Dodajemy liść laurowy i rozmaryn. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż miód całkowicie się rozpuści. Zmniejszamy ogień, do garnka dorzucamy śliwki i gotujemy je do momentu, aż będą miękkie (10-15 minut).

krok 2

Orzechy laskowe prażymy i drobno mielemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oczyszczoną i orzechami. Masło i cukier miksujemy w dużej misce, aż masa zrobi się miękka i puszysta. Stopniowo dodajemy po jednym jajku – cały czas miksujemy. Wrzucamy ziarenka wyłuskane z laski wanilii. Jeśli masa wygląda tak, jakby się zwarzyła, dosypujemy odrobinę mąki. Wlewamy maślankę i miksujemy. Do ciasta wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 23 centymetrów smarujemy odrobiną masła, dno wykładamy papierem do pieczenia.

Reklama

krok 3

Śliwki odcedzamy, zachowujemy winny syrop. Owoce układamy na dnie tortownicy, zalewamy ciastem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Jeśli zauważymy, że góra za bardzo się przypieka, przykrywamy ciasto kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy w formie do wystygnięcia. Żeby wyjąć ciasto, odwracamy ją do góry dnem.

krok 4

Płyn z gotowania śliwek przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż zamieni się w gęsty syrop. Polewamy nim ciasto i ewentualnie dekorujemy dodatkowymi śliwkami. Czekamy, aż wystygnie, i podajemy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk