Kukbuk
Kukbuk
Bussola vicentino  – PRZEPIS

Ciasto weneckie (bussolà vicentino)

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
masło
125 g + do natłuszczenia
cukier
100 g
jajka "zerówki"
6 sztuk
mąka + do obsypania
500 g
grappa lub ulubiony likier
60 ml
sól
szczypta
proszek do pieczenia
16 g
cukier dekoracyjny (granella di zucchero)
według uznania

Przepis i przygotowanie: Matteo Brunetti


Zdjęcia: dinnershow.studio

Przygotowanie:

W misce mieszamy masło i cukier. Dodajemy jajka i ubijamy na jednolitą, puszystą masę. Wsypujemy mąkę, wlewamy alkohol, dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Formę z kominem (taką jak do babki), o średnicy 24-26 centymetrów, smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej ciasto. Moczymy duży nóż w rozpuszczonym maśle, lekko wbijamy go w środek ciasta i robimy kółko, aby delikatnie otworzyło się podczas pieczenia. Posypujemy dekoracyjnym cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 45 minut.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk