Kukbuk
Kukbuk
Ciasteczka z wróżbą - przepis. (fot. Maciek NIemojewski)

Ciasteczka z wróżbą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
mąka pszenna
300 g
cukier puder
2 łyżki
sól
szczypta
cynamon
½ łyżeczki
jajko „zerówka”
2 sztuki
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
olej roślinny
2 łyżki
woda 2 łyżki
opcjonalnie

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder, sól i cynamon, mieszamy. W środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka. Dodajemy ekstrakt waniliowy i olej. Ciasto mieszamy najpierw przy użyciu drewnianej łyżki, a następnie wyrabiamy ręcznie do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita (powinna mieć konsystencję ciasta pierogowego). Jeśli podczas wyrabiania zauważymy, że ciasto jest zbyt suche i twarde, możemy dodać 1-2 łyżki wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.

krok 2

W tym czasie przygotowujemy wróżby. Na małych prostokątnych karteczkach zapisujemy wybrane hasła i składamy papier w harmonijki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

krok 3

Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części. Każdą wałkujemy na placek o grubości około 2 milimetrów. Z placków wykrawamy okręgi o średnicy 8-10 centymetrów. Na środku każdego z nich kładziemy karteczkę z wróżbą. Sklejamy ciasto tak jak przy tradycyjnych pierogach. Po zaklejeniu ciasteczko formujemy w kształt rogalika lub półksiężyca, przewieszając je przez brzeg miski. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 18-20 minut. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk