Kukbuk
Kukbuk
tarta z ciasta filo z burakami i kozim serem, ciasto filo, tarta z burakami, tarta z kozim serem, tarta z seem, prosta tarta z burakami, buraki z miodem i tymiankiem

Ciasto filo z burakiem, kozim serem, tymiankiem i orzechami włoskimi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
burak
3 sztuki
ciasto filo
250 g
stopione masło
80 g
świeży tymianek
do posypania
sól
do smaku
grubo mielony pieprz
do smaku
miód
2 łyżki
orzechy włoskie
garść
ser kozi
100 g

Przepis i zdjęcie: Jessica Nadziejko

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Buraki dokładnie myjemy, nakłuwamy widelcem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 45-60 minut, do miękkości. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.

krok 2

Płat ciasta filo wykrawamy na kształt formy do tarty – wykładamy nim spód oraz boki. Każdy kolejny płat smarujemy masłem i układamy jeden na drugim. Na ostatni posmarowany masłem płat wykładamy pokrojone buraki i kozi ser. Posypujemy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy miodem.

krok 3

Jeśli ciasta zostało sporo, możemy z niego zrobić minisakiewki z nadzieniem buraczano-serowym – tak zrobiliśmy w redakcji, bo lubimy, żeby nic się nie marnowało.

krok 4

Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20-25 minut, aż zarumieni się na złoto. Po upieczeniu posypujemy orzechami włoskimi.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk