Kukbuk
Kukbuk
Sycący przepis na śniadaniową kanapkę we włoskim stylu – ciabatta z kurczakiem, pomidorami i pesto (fot. Maciek Niemojewski)

Ciabatta z wędzonym kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
pesto bazyliowe:
bazylia
1 doniczka
czosnek
1/2 ząbka
parmezan
20 g
prażone orzeszki pini
20 g
oliwa
50 ml
sól morska
do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku
sos czosnkowy:
czosnek
1 ząbek
jogurt naturalny
2 łyżki
majonez
2 łyżki
zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
mielony czarny pieprz
do smaku
kanapka:
ciabatta
2 sztuki
masło
do smarowania
pesto bazyliowe
4 łyżki
rukola
garść
suszone pomidory
6 sztuk
wędzona pierś z kurczaka
150 g
sos czosnkowy
2 łyżki
mozzarella
50 g

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy pesto bazyliowe. Do malaksera wrzucamy liście z całej bazylii. Dodajemy czosnek, parmezan, orzeszki oraz oliwę. Miksujemy. Doprawiamy solą i pierzem.

krok 2

Przygotowujemy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pozostałe składniki sosu czosnkowego łączymy w małej misce i mieszamy do momentu, aż nabierze jednolitej konsystencji.

Reklama

krok 3

Ciabatty przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masłem, drugą – pesto. Na maśle układamy rukolę, pokrojone w paski suszone pomidory, cienkie plastry wędzonego kurczaka, sos czosnkowy i plasterki mozzarelli. Przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną pesto. Przyciskamy i podgrzewamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk