Kukbuk
Kukbuk
Domowe chrupki z ciecierzycy z puszki, zdrowe przekąski ciecierzyca do chrupania

Chrupki z ciecierzycy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
typ diety: fit
typ posiłku: goście idą
ciecierzyca z puszki
400 g
oliwa
2 łyżki
sól
1/2 łyżeczki
kumin
1/2 łyżeczki
papryka wędzona słodka
1/2 łyżeczki
papryka ostra
1/4 łyżeczki

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Włączamy funkcję termoobiegu.

krok 2

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Ziarna przesypujemy do dużej miski.

krok 3

Ciecierzycę polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-30 minut. Ciecierzycę wyjmujemy, gdy osiągnie pożądaną chrupkość.

TIP

Podane przyprawy można zastąpić innymi, dowolnymi ziołami, na przykład czosnkiem i oregano.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk