Kukbuk
Kukbuk
Przepis na hiszpańskie gazpacho. Wegański chłodnik z pomidorów i papryki (fot. Rafał Meszka)

Chłodnik pomidorowo-brzoskwiniowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
cukinia
2 sztuki średniej wielkości
marchew
2 duże sztuki
czerwona papryka
1 sztuka
czerwona papryczka chili
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
ocet winny
2 łyżki
kmin rzymski
½ łyżeczki
olej rzepakowy tłoczony na zimno
100 ml
sól
do smaku
boćwina
kilka gałązek
orzechy włoskie
do posypania

Przepis i przygotowanie: Adam Siedlecki / Leonardo Verde


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Z umytej cukinii i marchewki specjalną temperówką do warzyw wycinamy makaron. Mieszamy w misce. 

krok 2

Paprykę oczyszczamy z pestek, kroimy w dużą kostkę, chili tniemy w paski – razem z czosnkiem, octem, kminem rzymskim i olejem miksujemy na gładko. Doprawiamy solą. Sos wlewamy do miski z warzywnym makaronem, dodajemy boćwinę i mieszamy. Serwujemy posypane orzechami włoskimi. 

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk