Kukbuk
Kukbuk
carpaccio z kalarepy, szybka surówka, wegańskie przekąski, kalarepa, co z kalarepy, kuchnia fusion

Carpaccio z kalarepy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
biała fasola
50 g
czosnek niedźwiedzi
150 g
olej słonecznikowy
1 łyżka
kalarepa
2 sztuki
rukiew wodna
młode liście
mizuna
młode liście
sól i pieprz
do smaku
kiełki brokułu

krok 1

Namoczoną poprzedniego dnia fasolę gotujemy w nieosolonej wodzie. Kiedy będzie miękka, odcedzamy, studzimy i miksujemy z posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz odrobiną wody z gotowania. Pod koniec dolewamy dwie łyżki oleju słonecznikowego i doprawiamy solą oraz pieprzem.

krok 2

Kalarepę obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wkładamy na kilka minut do wody z kostkami lodu, aby nabrały kruchości. Osuszamy na ręcznikach papierowych.

Talerz smarujemy emulsją z fasoli i czosnku, układamy na nim plastry kalarepy i dekorujemy młodymi liśćmi sałat oraz kiełkami brokułu, ewentualnie skrapiamy kilkoma kroplami oleju słonecznikowego

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!