Kukbuk
Kukbuk

Burgery z mięsa mielonego i kaszy jaglanej z salsą z awokado i ogórka kiszonego

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
burgery:
mięso mielone z szynki Dolina Dobra
400 g
ugotowana kasza jaglana
1 szklanka
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki
suszone oregano
1/2 łyżeczki
tabasco
kilka kropel
olej
5 łyżek + do smażenia
sól
do smaku
salsa:
dojrzałe awokado
1 sztuka
ogórek kiszony
4 sztuki
posiekany koperek
3 łyżki
czerwona cebula
1 sztuka
olej rzepakowy tłoczony na zimno
2 łyżki
sól i pieprz
do smaku
dodatkowo:
bułka do burgera
6 sztuk
roszponka
garść

Materiał sponsorowany przez markę Dolina Dobra.

Przepisy i przygotowanie dań do sesji: Ewa Michalska

Zdjęcia: Maciej Kaniuk

Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Krok 1

Mięso mielone z szynki mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną, pokrojoną w drobną kostkę cebulą i ze startym na najdrobniejszej tarce czosnkiem. Masę doprawiamy pieprzem ziołowym, suszonym oregano i tabasco. Dodajemy olej i sól do smaku. Porządnie wyrabiamy rękami – mięso powinno się odklejać od ścianek miski. Z masy formujemy 6 kotlecików tej samej wielkości i delikatnie je spłaszczamy. Burgery smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju – około 2 minut z każdej strony. Możemy użyć również patelni grillowej.

 

Krok 2

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ – kroimy go w grubą kostkę. Ogórki kiszone kroimy w taką samą kostkę jak awokado. Przygotowane składniki mieszamy z posiekanym koperkiem i drobno pokrojoną czerwoną cebulą. Dodajemy olej i doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3

Bułki do burgerów przekrawamy na pół i delikatnie podsmażamy na suchej patelni. Na połówkę bułki kładziemy usmażony burger, a na niego nakładamy salsę z awokado i ogórka kiszonego. Dodajemy kilka listków roszponki i przykrywamy drugą połówką bułki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk