Kukbuk
Kukbuk
burgery w wersji bałkańskiej

Burgery jagnięce z miętowym relishem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
jagnięcina
500 g
czosnek
1 ząbek
sól
1/2 łyżeczki
pieprz
1 łyżeczka
bułka
relish:
świeża mięta
1/2 pęczka
szczypiorek
1/2 pęczka
oliwa z oliwek
3 łyżka
czosnek
1 ząbek
sok z połowy cytryny
sól
szczypta

krok 1

Mięso jagnięce mielimy, dodajemy czosnek, sól i pieprz i wyrabiamy. Kiedy osiągnie jednolitą i plastyczną konsystencję, formujemy burgery i smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez – w zależności od preferencji – 4 do 6 minut.

krok 2

Listki mięty odrywamy od gałązek i wrzucamy do blendera. Dodajemy lekko posiekane szczypiorek i czosnek, oliwę, cytrynę, sól i pieprz. Miksujemy wszystko do momentu, aż składniki osiągną względnie gładką konsystencję, ale nie zmielą się na papkę.

Bułeczki przekrawamy na pół, dolne części smarujemy hojnie relishem, układamy na nich burgera jagnięcego, przykrywamy górną częścią bułki. Serwujemy natychmiast.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!