Kukbuk
Kukbuk
Bunet – deser kuchni piemonckiej

Bunet – tradycyjny deser kuchni piemonckiej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 75 minut + 2 godziny schładzania
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mleko Mleczna Dolina
300 ml
śmietanka 30% Mleczna Dolina
200 ml
pokruszone ciastka Amaretti GustoBello
160 g
cukier Słodka Łyżeczka
200 g
jajka Moja Kurka
2 szt
żółtka jajek Moja Kurka
2 szt
kakao Magnetic
35 g
kawa rozpuszczalna Cafe d’Or
1 łyżeczka
rum
50 ml

redakcja

krok 1

Mleko ze śmietanką podgrzewamy w garnku, dodajemy pokruszone amaretti. Dokładnie mieszamy.

krok 2

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy połowę cukru. Smażymy, aż powstanie karmel. Przelewamy go do małej, prostokątnej foremki – rozprowadzamy tak, by pokrył dno.

krok 3

Jajka i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem przy użyciu miksera, dodajemy kakao, kawę i rum. Ciągle mieszając trzepaczką, wlewamy gorące mleko ze śmietanką.

krok 4

Masę przelewamy do foremki z karmelem. Wstawiamy ją do większej formy wypełnionej ciepłą wodą (1½ litra). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 45 minut.

krok 5

Wstawiamy na 2 godziny do lodówki – i po tym czasie podajemy!

Przepis powstał we współpracy z Biedronką

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!