Kukbuk
Kukbuk
Pyszny i zdrowy wegański budyń czekoladowy. Budyń czekoladowy z fasoli z kardamonem (fot. Alicja Rokicka / Wegan Nerd)

Budyń czekoladowy z fasoli z kardamonem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
ugotowana czerwona fasola
1 szklanka
ulubione mleko roślinne
1/2 szklanki
kakao
3 łyżki
kardamon
szczypta
cynamon
szczypta
syrop z agawy lub daktyli
2-3 łyżki
skórka z pomarańczy
do dekoracji

Zdjęcie i przepis: Alicja Rokicka / Wegan Nerd

krok 1

Ugotowaną fasolę wrzucamy do kielicha blendera. Miksujemy – w trakcie stopniowo wlewamy mleko roślinne. Gładką masę przelewamy do rondelka. Dodajemy kakao, przyprawy i syrop.

krok 2

Mieszając, podgrzewamy (do zagotowania), aż masa zgęstnieje. Ciepły budyń przelewamy do kubeczków i dekorujemy skórką pomarańczy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk