Oregano zalewamy łyżką gorącej wody i odstawiamy. (Najstarsze Sycylijki od zawsze tak robią – uważają, że to sposób, aby oregano zmiękło i było jeszcze bardziej aromatyczne).
Gotujemy bób w lekko osolonej wodzie – al dente (młody bób około 15 minut, starszy nieco dłużej). Odcedzamy, studzimy, a następnie ostrym nożykiem nacinamy skórkę na każdym ziarnie, ale jej nie zdejmujemy (dzięki nacięciu marynata lepiej się wchłonie).
krok 2
Przygotowujemy marynatę z wody, oliwy, soli i namoczonego oregano. Czosnek obieramy, kroimy na ćwiartki i mieszamy z marynatą. Łączymy ją z bobem, mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc. W trakcie marynowania 2-3 razy mieszamy bób w marynacie.
Podajemy na zimno ze świeżą bułką lub z grzankami.