Kukbuk
Kukbuk
Bób po sycylijsku z oliwą i oregano

Bób po sycylijsku z oliwą i oregano

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
suszone oregano
2 łyżki
młody bób
1 kg
woda
½ szklanki
oliwa
– ⅓ szklanki
sól
1 łyżka
czosnek
2 ząbki

Przepis: Dorota Jaworska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Miseczka: Stratus


Przygotowanie: Edyta Przekop

krok 1

Oregano zalewamy łyżką gorącej wody i odstawiamy. (Najstarsze Sycylijki od zawsze tak robią – uważają, że to sposób, aby oregano zmiękło i było jeszcze bardziej aromatyczne).

Gotujemy bób w lekko osolonej wodzie – al dente (młody bób około 15 minut, starszy nieco dłużej). Odcedzamy, studzimy, a następnie ostrym nożykiem nacinamy skórkę na każdym ziarnie, ale jej nie zdejmujemy (dzięki nacięciu marynata lepiej się wchłonie).

krok 2

Przygotowujemy marynatę z wody, oliwy, soli i namoczonego oregano. Czosnek obieramy, kroimy na ćwiartki i mieszamy z marynatą. Łączymy ją z bobem, mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc. W trakcie marynowania 2-3 razy mieszamy bób w marynacie.  

Podajemy na zimno ze świeżą bułką lub z grzankami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk