Kukbuk
Kukbuk

Bliny gryczane z serkiem Almette i wędzonym łososiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
ciasto:
mąka gryczana
100 g
mąka pszenna
50 g
ciepłe mleko
150 g
rozpuszczone masło
20 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
suszone drożdze
4 g
sól
szczypta
cukier
szczypta
dodatkowo:
olej do smażenia
serek Almette z chrzanem
1 opakowanie
wędzony łosoś
kapary
do dekoracji
koperek
do dekoracji
czerwony pieprz
do dekoracji

zdjęcie: Kuba Stanek


stylizacja: Ola Buczkowska - Przeździk


przepis: Anna Jezierska / Wspólny Stół

Oba rodzaje mąki dokładnie łączymy z mlekiem, masłem, jajkiem, drożdżami, solą i cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wlewamy po 2 łyżki ciasta tak, by uformować placuszki. Smażymy około 2 minut z każdej strony. Podajemy posmarowane serkiem Almette z chrzanem, z dodatkiem wędzonego łososia, kaparami, koperkiem i czerwonym pieprzem.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk