Kukbuk
Kukbuk
Białe gazpacho z winogronami i migdałami (fot. dinnershow.studio)

Białe gazpacho

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
migdały bez skórki
200 g
gorąca woda
400 ml
jednodniowy chleb bez skórki lub bułka
125 g
zimna woda
1 l
białe winogrona bez pestek
350-400 g
cok z cytryny
1 łyżka
czosnek
2 ząbki
sól morska
1 łyżeczka
ocet winny sherry
1 łyżka
oliwa extra vergine
4 łyżki
do podania:
czarne winogrona bez pestek
oliwa extra vergine

Przepis i przygotowanie: Beata Szmydki


Zdjęcie: dinnershow. studio


Stylizacja: Ola Buczkowska-Przeździk

Przygotowanie

Migdały zalewamy gorącą wodą. Namaczamy minimum godzinę, maksymalnie do 2 godzin (nie wylewamy wody, użyjemy jej do gazpacho, bo ma dużo migdałowego aromatu). Do miski wrzucamy pokruszony miąższ chleba i zalewamy go zimną wodą. Umyte winogrona blendujemy na gładkie, płynne purée. Dodajemy sok z cytryny. Odcedzone migdały przekładamy do malaksera, wlewamy kilka łyżek wody z namaczania. Miksujemy, aż uzyskamy grudkowatą pastę. Dodajemy do niej lekko odciśnięty z wody chleb, czosnek (starty na tarce, zmiażdżony lub roztarty w moździerzu), sól, ocet, oliwę i resztę wody z namaczania migdałów. Miksujemy do pożądanej gładkości (aksamitną teksturę można uzyskać po zblendowaniu w mikserze kielichowym, wyjdzie puszysty krem). Dokładamy zblendowane winogrona. Doprawiamy, jeśli na przykład jest niesłone. Jeśli wolimy luźniejszą konsystencję – dolewamy wody. Przekładamy do słoika i schładzamy w lodówce. Chleb sprawi, że całość nieco zgęstnieje. Białe gazpacho powinno mieć konsystencję płynnej, ale dość gęstej śmietanki, więc przed podaniem można jeszcze raz zmiksować z odrobiną zimnej wody.

Podajemy w miseczkach, okraszone przepołowionymi winogronami i kroplą oliwy. Białe gazpacho jest dość syte, więc porcje powinny być niewielkie.

Uwagi

Skórkę chleba można upiec w piekarniku, pokruszyć i wykorzystać do sałatki z zielonymi warzywami albo jako bułkę tartą do fasolki czy kalafiora.

Zamiast winogron można użyć gotowego soku z winogron (150 mililitrów do podanych tu proporcji), ale polecam zrobić chociaż raz białe gazpacho z prawdziwych winogron, to zupełnie inna jakość. Przemożna słodycz kupionego soku zabija właściwie delikatny walor kombinacji składników. Podobnie jest z naszym sokiem z jabłek, najlepszy jest ten nieklarowny, niedosładzany.

Przepis pochodzi z materiału Pod gołym niebem, który znajdziecie w letnim wydaniu Kwartalnika KUKBUK. Możecie je kupić tutaj >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk