Przepis i zdjęcie: Monika Walecka / Gotujebolubi.pl
krok 1
Białko, cukier i wodę różaną mieszamy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż rozpuści się cukier. Gorącą masę zdejmujemy z ognia i ubijamy, aż ostygnie i stanie się bardzo gęsta i błyszcząca – powinno to zająć 10-12 minut.
krok 2
Gotową pianę rozkładamy łyżką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nadając każdej porcji kształt bezy. Pamiętajmy o odpowiednich odległościach – bezy w trakcie pieczenia urosną. Posypujemy każdą pistacjami i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na półtorej godziny.
krok 3
Kiedy bezy są gotowe, odstawiamy je do wystygnięcia. Jeśli nie chcemy podać ich od razu, przechowujemy je w temperaturze pokojowej pod kloszem lub folią.