Kukbuk
Kukbuk
Bezy różane posypane chrupiącymi pistacjami

Bezy różane z pistacjami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 min + 90 min pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
białko jajka "zerówka"
100 g
cukier
200 g
woda różana
2 łyżki
pistacje
4 łyżki

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka / Gotujebolubi.pl

krok 1

Białko, cukier i wodę różaną mieszamy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż rozpuści się cukier. Gorącą masę zdejmujemy z ognia i ubijamy, aż ostygnie i stanie się bardzo gęsta i błyszcząca – powinno to zająć 10-12 minut.

krok 2

Gotową pianę rozkładamy łyżką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nadając każdej porcji kształt bezy. Pamiętajmy o odpowiednich odległościach – bezy w trakcie pieczenia urosną. Posypujemy każdą pistacjami i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na półtorej godziny.

krok 3

Kiedy bezy są gotowe, odstawiamy je do wystygnięcia. Jeśli nie chcemy podać ich od razu, przechowujemy je w temperaturze pokojowej pod kloszem lub folią.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk