Kukbuk
Kukbuk
Faszerowana w galarecie bezryba na przystawkę na święta (fot. Maciek Niemojewski)

Bezryba faszerowana w galarecie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + czas na stężenie galarety
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
zielona soczewica
1/2 szklanki
kasza jaglana
1/2 szklanki
seler
2 sztuki
liść laurowy
2 sztuki
ziele angielskie
5 sztuk
jasny sos sojowy
2 łyżki
nori
2 arkusze
marchewka
1 sztuka
sól
do gotowania i do smaku
groszek zielony
1/2 puszki
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
olej
do smażenia
natka pietruszki
5 gałązek
pieprz
do smaku
kasza manna
3 łyżki
bułka tarta
2 łyżki
woda
1 i 1/2 l
kostki warzywne
2 sztuki
agar
2 łyżki
DODATKOWO:
cytryna
do podania
folia aluminiowa lub spożywcza

przepis: Dorota Jaworska


zdjęcie: Maciek Niemojewski


stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 25 minut. Kaszę wysypujemy na sito, przelewamy wrzątkiem, odsączamy, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Seler obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dokładamy 1 arkusz nori i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec wyławiamy seler na osobny talerz, a bulion z nori odstawiamy na bok (nie wylewamy).

krok 2

Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i gotujemy w małej ilości osolonej wody przez 10 minut. Groszek odsączamy z zalewy.

krok 3

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na złoty kolor na łyżce oleju. Natkę pietruszki szatkujemy, odstawiamy na bok.

krok 4

Seler wkładamy do miski i blendujemy na gładkie purée. Dodajemy kaszę, soczewicę, cebulę z czosnkiem i pokruszony w palcach arkusz nori i blendujemy dalej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki, kaszę mannę, bułkę tartą i dokładnie mieszamy łyżką.

krok 5

Na desce rozkładamy odcięty arkusz folii (20 × 20 centymetrów). Nabieramy dłońmi porcję masy i układamy ją na folii, po czym formujemy z niej grubą kiełbasę, a następnie zawijamy w folię, dociskając mocno, aby zwinięcie było ścisłe. Boki skręcamy jak papierek od cukierka. Tak postępujemy do wyczerpania masy.

krok 6

Odstawiony na bok bulion z nori doprowadzamy do wrzenia. Układamy na garnku z bulionem naczynie do gotowania na parze (lub zwykły durszlak), na nim zawinięte w folię kiełbasy, przykrywamy i gotujemy na parze przez 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie ostrym nożem kroimy bezrybę w plastry.

krok 7

Z wody i warzywnych kostek bulionowych przygotowujemy świeży bulion na galaretę, przelewamy przez sito, żeby pozostał czysty płyn. Agar rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody, a następnie dodajemy do bulionu, który podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, pozostawiamy jeszcze 2-3 minuty na ogniu – ciągle mieszamy.

krok 8

W naczyniach, w których będziemy podawać galaretę, układamy plastry bezryby, obok marchewkę, groszek i zalewamy bulionem z agarem. Odstawiamy do ostudzenia, a gdy ostygnie, wstawiamy do lodówki. Każdą porcję podajemy z ćwiartką cytryny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk