Kukbuk
Kukbuk

Beza Pavlova z jeżynami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + 2 godziny pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
8 porcji:
białko jajka
150 g (z 5 średnich jaj)
cukier
300 g
ocet winny
1 łyżeczka
skrobia kukurydziana lub ziemniaczana
1 łyżeczka
śmietanka kremówka
300 ml
cukier waniliowy
3 łyżki
jeżyny
400 g
kwiaty jadalne do dekoracji

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka

Krok 1

Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misce i ubijamy. Kiedy się spienią, wciąż ubijając, małymi porcjami, dodajemy cukier oraz ocet i skrobię. Ubijamy jeszcze przez kilka minut, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.

Krok 2

Blachę wykładamy papierem do pieczenia z wyrysowanym okręgiem o średnicy 22 centymetrów – w nim umieszczamy pianę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy bezę przez 1,5-2 godziny. 

Krok 3

Kiedy wystygnie, dekorujemy ją śmietaną ubitą z cukrem waniliowym oraz owocami i kwiatami.

Sprawdź też inne przepisy na bezę:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk