Kukbuk
Kukbuk

Batony sernikowe z czereśniami i czerwoną bazylią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
spód
ciastka typu digestive
100 g
masło
50 g
kakao
2 łyżka
masa sernikowa
serek śmietankowy
400 g
cukier
80 g
jajka "zerówki"
3 sztuki
biała czekolada
50 g
czereśnie
1 garść
świeże liście czerwonej bazylii
1 garść
do dekoracji
cukier puder
do posypania

Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka

krok 1

Ciastka mielimy na pył i mieszamy z kakao oraz masłem. Powstałą masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

krok 2

W misce mieszamy jajka z cukrem i serkiem śmietankowym. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy powoli do masy jajeczno-śmietankowej, dokładnie mieszając. Powstałą masę wylewamy na spód z ciastek, posypujemy obranymi czereśniami listkami bazylii i pieczemy w 170 stopniach około 45 minut.

krok 3

Schładzamy sernik w lodówce i kroimy na kawałki. Dekorujemy całymi czereśniami i cukrem pudrem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk