Kukbuk
Kukbuk
Słodycze bez białego cukru. Batoniki owsiane z bakaliami (fot. Maciek Niemojewski)

Batoniki owsiane z bakaliami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
płatki owsiane górskie
150 g
słonecznik
20 g
pestki dyni
25 g
siemię lniane
20 g
nasiona chia
10 g
sezam
20 g
orzechy ziemne
20 g
suszona żurawina lub rodzynki
40 g
ryż ekspandowany
30 g
masło
70 g
miód
130 ml
masło orzechowe
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

W misce mieszamy płatki owsiane, słonecznik i pestki dyni. Wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut (mieszamy kilka razy podczas pieczenia). Wyjmujemy, mieszankę ponownie przesypujemy do miski i studzimy.

krok 2

Do mieszanki płatków i ziaren wsypujemy siemię lniane, nasiona chia, sezam, rozdrobnione orzechy ziemne, żurawinę i ryż ekspandowany.

krok 3

W garnuszku podgrzewamy masło, miód i masło orzechowe, aż całkowicie się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Gorącym płynem zalewamy przygotowaną mieszankę. Składniki dokładnie łączymy i wykładamy na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia – zwilżoną dłonią dociskamy masę. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

krok 4

Po upieczeniu masę dobrze studzimy. Za pomocą ostrego noża kroimy ją na batoniki. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku, będą smaczne nawet przez 10 dni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk