Barszcz z giczy jagnięcej z pierożkami nadziewanymi wątrobą cielęcą
czas przygotowania: 120 minut + czas duszenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
- MIĘSO:
- gicz jagnięca
- 4 sztuki
- sól i pieprz
- do natarcia
- oliwa
- 5 łyżek
- cebula
- 4 sztuki
- marchewka
- 3 sztuki
- korzeń selera
- 2 sztuki
- por
- 2 sztuki
- jabłka czerwone
- 2 sztuki
- czosnek
- 1 ząbek
- laska cynamonu
- 1 sztuka
- ziele angielskie
- 5 ziaren
- czarny pieprz
- 10 ziaren
- goździki
- 2 sztuki
- buraki
- 2 kg
- CIASTO NA PIEROGI:
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- mleko
- 100 ml
- mąka pszenna
- 500 g
- sól
- 1 łyżka
- FARSZ DO PIEROGÓW:
- rodzynki
- 100 g
- wątroba cielęca
- 300 g
- czerwona cebula
- 3 sztuki
- czosnek
- 2 ząbki
- oliwa
- 4 łyżki
- orzeszki pinii
- 100 g
- cynamon mielony
- 1 łyżeczka
- ziele angielskie mielone
- 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżeczki
- sól i pieprz
- do smaku
- mięso z giczy jagnięcej