Kukbuk
Kukbuk
Świąteczny barszcz z pierożkami dim sum. PRZEPIS. Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)

Barszcz czerwony na zakwasie z pierożkami dim sum

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 150 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
barszcz:
szponder wołowy
500 g
marchewka
2 sztuki
pietruszka
1 sztuka
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
liście kaffiru
4 sztuki
trawa cytrynowa
1 sztuka
imbir
5 plasterków
suszone grzyby shitake
4 sztuki
buraki
4 sztuki
sól
do smaku
sos sojowy
4 łyżki
sos rybny
2 łyżki
ciasto na pierożki:
mąka pszenna
1 szklanka
ciepła woda
½ szklanki
sól
⅓ łyżeczki
farsz:
mielone mięso wieprzowe
200 g
dymka
1 sztuka
sos sojowy
3 łyżki
czosnek starty
2 ząbki
imbir starty
1 łyżeczka
olej sezamowy
2 łyżki
sól
do smaku
do podania:
liście kolendry

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii


Stylizajca: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy wywar. Szponder wołowy obsmażamy z każdej strony. Na tej samej patelni mocno przesmażamy pokrojone na małe kawałki marchew, pietruszkę i cebulę. Mięso i warzywa wrzucamy do garnka. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liście kaffiru, trawę cytrynową, imbir i grzyby shitake. Zalewamy wodą i gotujemy około półtorej godziny, aż wywar będzie mocno aromatyczny. Po tym czasie odcedzamy bulion, dodajemy pokrojone w słupki buraki, gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą oraz sosami sojowym i rybnym.

krok 2

W czasie kiedy gotuje się bulion, robimy pierożki. Mąkę łączymy z wodą i solą, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy je na 25 minut, żeby odpoczęło. 

krok 3

Surową wieprzowinę mieszamy ze wszystkimi składnikami farszu. Doprawiamy według uznania solą lub większą ilością sosu sojowego. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zwijamy w charakterystyczny kształt pierożków dim sum. 

krok 4

Surowe pierożki podsmażamy na suchej patelni tak, aby spód był rumiany. Ostrożnie wlewamy wrzątek na patelnię i gotujemy pierożki 5 minut pod przykryciem. Porcje pierożków układamy na talerzach, zalewamy barszczem. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

 

Ten przepis powstał na Farmie Bii.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk