Kukbuk
Kukbuk
Wegańskie babeczki z pomidorów i słonecznika. Najlepsze przepisy na przystawki. Wegańskie przepisy (fot. Rafał Meszka)

Babeczki pomidorowo-słonecznikowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas suszenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Babeczki:
drobno pokrojona cebula
½ szklanki
suszone pomidory (nie w oleju)
125 g
mielone siemię lniane
6 łyżek
czosnek
1 ząbek
sól
1 łyżeczka
olej rzepakowy tłoczony na zimno
50 ml
łuskany słonecznik
¼ szklanki
mus:
kolendra
1 pęczek
czerwona papryczka chili
4 sztuki
dojrzałe awokado
5 sztuk
sok z limonki
4 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Adam Siedlecki / Leonardo Verde


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Cebulę, suszone pomidory, siemię lniane, czosnek, sól i olej miksujemy na gładką masę. Dodajemy słonecznik i miksujemy jeszcze chwilę, by ziarna były rozdrobnione, ale wyczuwalne. Pozostawiamy na godzinę, by masa stężała. Przekładamy do formy do babeczek i palcem robimy w każdej dziurkę, by uzyskać kształt kubeczka.

krok 2

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 40 stopni z uchylonymi drzwiczkami – suszymy w nim babeczki przez noc (12 godzin). Rano ścianki kubeczków powinny być twarde – wyjmujemy je z formy i układamy do góry dnem, by wyschły. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 5 godzin. Chrupiące babeczki wyciągamy z piekarnika, studzimy. 

krok 3

Kolendrę siekamy (zostawiamy kilka listków do dekoracji), chili kroimy wzdłuż, oczyszczamy z pestek i siekamy. Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Rozgniatamy go widelcem i łączymy z kolendrą, chili i sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. 

krok 4

Babeczki faszerujemy musem z awokado, dekorujemy listkami kolendry i ewentualnie posiekanym chili, o ile zostało. 

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk