Kukbuk
Kukbuk

Azjatyckie tacos z tofu i awokado

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + czas marynowania tofu
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
Marynowane tofu:
tofu naturalne
250 g
czosnek
1 ząbek
imbir
2 cm
woda
120 ml
ocet ryżowy
1 łyżka
kumin
⅓ łyżeczki
pasta gochujang
1 łyżka
brązowy cukier
1 łyżeczka
sos sojowy
1 łyżka
olej sezamowy
1 łyżka
olej
do smażenia
Minitortille:
mąka pszenna
150 g
mąka kukurydziana
100 g + do podsypania
płynne masło
40 g
sól
½ łyżeczki
ciepła woda
140 ml
Sos sriracha-majo:
wegański majonez
4 łyżki
sriracha
2 łyżeczki
sok z limonki
2 łyżki
Surówka z kimchi:
kimchi
200 g
biała kapusta
150 g
zielona cebulka
2 sztuki
kolendra
⅓ pęczka
sok z limonki
z 1 sztuki
sól
do smaku
piepr
do smaku
Dodatkowo:
awokado
1 sztuka
zielona cebulka
1 sztuka
kolendra
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Tofu kroimy w kostkę i wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do tofu.

krok 2

Z wody, octu, kuminu, pasty gochujang, cukru, sosu sojowego i oleju sezamowego robimy marynatę – zalewamy nią tofu. Pudełko zamykamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu kimchi obsmażamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.

krok 3

Przygotowujemy tortille. Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki i sól, dodajemy rozpuszczone masło oraz ciepłą wodę. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.

krok 4

W małym słoiczku dokładnie mieszamy majonez ze srirachą i z sokiem z limonki. Wstawiamy do lodówki.

krok 5

Kimchi odsączamy z zalewy, mocno rozdrabniamy. Białą kapustę i zieloną cebulkę siekamy i dodajemy do kimchi. Wrzucamy rozdrobnioną kolendrę, wyciskamy sok z limonki i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.

krok 6

Blat podsypujemy mąką kukurydzianą. Z zagniecionego ciasta robimy małe kulki, które rozpłaszczamy ręcznie lub przy użyciu wałka kuchennego na bardzo cienkie placki o średnicy 12-14 centymetrów. Tak przygotowane tortille smażymy na suchej patelni – po 1 minucie z każdej strony. Jeśli mamy możliwość, gorące placki lekko studzimy na kratce, tak by nadać im kształt łódeczek. Jeśli nie, z jeszcze ciepłych placków składamy tacos.

krok 7

Tortillę bierzemy w dłoń i smarujemy sosem majonezowym. Do środka nakładamy awokado pokrojone w cienkie plasterki, surówkę z kimchi oraz podsmażone tofu. Wierzch posypujemy pokrojoną cebulką i listkami kolendry. Azjatyckie tacos podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk