Azjatyckie tacos z tofu i awokado
czas przygotowania: 50 minut + czas marynowania tofu
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
- Marynowane tofu:
- tofu naturalne
- 250 g
- czosnek
- 1 ząbek
- imbir
- 2 cm
- woda
- 120 ml
- ocet ryżowy
- 1 łyżka
- kumin
- ⅓ łyżeczki
- pasta gochujang
- 1 łyżka
- brązowy cukier
- 1 łyżeczka
- sos sojowy
- 1 łyżka
- olej sezamowy
- 1 łyżka
- olej
- do smażenia
- Minitortille:
- mąka pszenna
- 150 g
- mąka kukurydziana
- 100 g + do podsypania
- płynne masło
- 40 g
- sól
- ½ łyżeczki
- ciepła woda
- 140 ml
- Sos sriracha-majo:
- wegański majonez
- 4 łyżki
- sriracha
- 2 łyżeczki
- sok z limonki
- 2 łyżki
- Surówka z kimchi:
- kimchi
- 200 g
- biała kapusta
- 150 g
- zielona cebulka
- 2 sztuki
- kolendra
- ⅓ pęczka
- sok z limonki
- z 1 sztuki
- sól
- do smaku
- piepr
- do smaku
- Dodatkowo:
- awokado
- 1 sztuka
- zielona cebulka
- 1 sztuka
- kolendra
- do podania