Azjatyckie tacos z kimchi i wieprzowiną
czas przygotowania: 50 minut + czas marynowania i pieczenia mięsa
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
- Wieprzowina:
- łopatka wieprzowa
- 500 g
- pasta gochujang
- 2 łyżki
- sól
- 1 łyżeczka
- świeżo mielony pieprz
- ½ łyżeczki
- Sos do mięsa:
- cebula
- 1 sztuka
- czosnek
- 2 ząbki
- pasta gochujang
- 2 łyżki
- olej sezamowy
- 2 łyżki
- brązowy cukier
- 1 łyżka
- pasta miso jasna
- 1 łyżka
- tahini
- 1 łyżka
- sos sojowy
- 3 łyżki
- woda
- 350 ml
- Minitortille:
- mąka pszenna
- 150 g
- mąka kukurydziana
- 100 g + do podsypania
- sól
- ½ łyżeczki
- płynne masło
- 40 g
- ciepła woda
- 140 ml
- Sos śmietanowy:
- kwaśna śmietana
- 200 ml
- majonez
- 1 łyżka
- skórka i sok z limonki
- z 1 sztuki
- wino ryżowe lub ocet ryżowy
- 2 łyżki
- pasta gochujang
- 1 łyżeczka
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- Surówka z kimchi:
- kimchi
- 200 g
- biała kapusta
- 150 g
- zielona cebulka
- 2 sztuki
- kolendra
- ⅓ pęczka
- sok z limonki
- z 1 sztuki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- Dodatkowo:
- świeża kolendra
- do podania