Kukbuk
Kukbuk

Angielskie ciasteczka (scones) na maślance

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
mąka pszenna
450 g + do podsypania
brązowy cukier
100 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
sól
szczypta
masło
100 g
Maślanka Mrągowska naturalna
250 ml + do posmarowania
ulubiona konfitura
do podania
jogurt naturalny
do podania

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Krok 1

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy za pomocą miksera planetarnego z płaską końcówką. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ponownie mieszamy, by uzyskać kruszonkę. Wlewamy maślankę i mieszamy do połączenia się składników.

Krok 2

Ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość około 2 centymetrów i za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy ciastka. Układamy je na blasze do pieczenia. Wierzch każdego ciastka smarujemy maślanką, pieczemy 12 minut w 180 stopniach.

Krok 3

Scones podajemy z ulubioną konfiturą i jogurtem.

Materiał powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk