Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z połową szklanki cukru.
krok 2
Białka w temperaturze pokojowej umieszczamy osobnej misce i zaczynamy ubijać. Kiedy się spienią, dodajemy ocet winny oraz sól i ubijamy dalej. Gdy będą już dość gęste, wsypujemy partiami pozostały cukier i ubijamy jeszcze chwilę, uważając, aby piana nie stała się zbyt sztywna i sucha. Małymi porcjami dodajemy mąkę zmieszaną z cukrem i delikatnie mieszamy ją z białkami za pomocą silikonowej szpatułki.
krok 3
Ciasto przelewamy do 23-centymetrowej formy z kominem (nie smarujemy jej masłem, ale jeśli nie posiada ona wyciąganego spodu, dobrze jest wyłożyć ją kółkiem papieru do pieczenia) i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z formy. Podajemy oblane lukrem lub ulubionym syropem, albo z dżemem lub łyżką bitej śmietany.
Białka do tego ciasta można przechowywać w zamrażarce – zostają najczęściej po robieniu ciasta drożdżowego, do którego potrzebne są tylko żółtka. Gdy uzbieramy potrzebną ilość, rozmrażamy je i doprowadzamy do temperatury pokojowej.