Kukbuk
Kukbuk
Właściwości prozdrowotne olejów

Zdrowie na butelki

Oleje tłoczone na zimno mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, który pomoże obniżyć cholesterol, który wzmocni stawy, a który podniesie libido!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Joanna Kosinska / Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Oleje to zamknięte w butelkach bogactwo aromatu. Kilka kropel dobrej jakości oleju wystarczy, żeby nadać wyrazisty smak nawet najprostszej potrawie. Sałatka skropiona sokiem z cytryny i odrobiną oleju z pestek dyni zyska głębię i orzechowy posmak. Chrupiąca bagietka zamoczona w odrobinie delikatnej oliwy z solą zamieni się w idealną przekąskę do wina. Za to kilka kropel oleju sezamowego doda charakterystycznego aromatu marynatom do mięs.

Jednak oleje nie tylko podkręcają smak potraw – potrafią znacznie więcej! Wiele z nich ma zbawienny wpływ na zdrowie. Poznajcie właściwości olejów tłoczonych z najlepszej jakości nasion i owoców!

Olej z czarnuszki

Nadaje potrawom głęboki korzenny smak. A do tego jest pełen zdrowych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Pomaga łagodzić objawy alergii na pyłki czy roztocza. Ciało będzie wam za niego wdzięczne!

Olej z orzeszków ziemnych

Skondensowane dobro! Pozyskiwany z fistaszków, zachowuje ich charakterystyczny posmak, ale też właściwości prozdrowotne. Jest bogaty w witaminę E, kwas foliowy, potas, magnez i cynk.

Olej z nasion konopi

Choć tłoczony z nasion konopi siewnych, nie ma właściwości rozweselających. Ma za to wiele innych zalet. Dzięki korzystnej proporcji kwasów omega-3 i omega-6 jest niezastąpiony w dietach wspierających układ krwionośny i odpornościowy.

Olej z awokado

Powinny się z nim zaprzyjaźnić osoby starsze i sportowcy. Zawarte w nim związki wspomagają syntezę chrząstki stawowej.

Olej krokoszowy

Krokosz barwierski to uroczy żółty kwiatek, którego nasiona kryją wielką moc! Stosuje się je w problemach z układem krążenia, przy zakrzepicy, a także urazach i bólach stawów.

Właściwości olejów

fot. Jonathan Ocampo / Unsplash.com

Olej z orzechów włoskich

Z orzechów włoskich powstaje olej do zadań specjalnych. Reguluje poziom cukru we krwi, wspiera układ krążenia, wykazuje też korzystne działanie w leczeniu osteoporozy.

Olej z ostropestu

Ostropest plamisty uważany jest za superfood. Aby wycisnąć z niego to, co najlepsze, sięgnijcie po olej z jego cennych nasion – pokocha go wasz układ pokarmowy! Zawarte w oleju związki wpływają korzystnie na pracę wątroby.

Olej z pestek dyni

Nieocenione – a przy tym pyszne – źródło fitosteroli, które pomagają zapobiegać stanom zapalnym. Jest też bogaty w cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej z rzepaku

Tłoczony na zimno olej z rzepaku jest nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy niż jego rafinowana wersja. Wprowadźcie go do diety, by zapewnić sobie potężną dawkę zdrowych kwasów nienasyconych!

Olej z sezamu

Recepta na zdrowie i… piękną skórę. Substancje zawarte w ziarnach sezamu pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Wspierają też terapię w razie problemów dermatologicznych.

Oleje to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych i innych cennych składników.

Olej z ziaren słonecznika

Skubanie pestek słonecznika prosto z kwiatu przywołuje wspomnienie beztroskich wakacji. Jeśli nie macie już na to czasu, sięgnijcie po olej słonecznikowy – na zdrowie. Nierafinowany jest pełen związków zbawiennych przy problemach z układem krążenia, infekcjach i przewlekłych stanach zapalnych.

Olej z wiesiołka

Bogaty w kwas gamma-linolenowy, wspierający walkę z artretyzmem i chorobami zapalnymi stawów oraz obniżający zły cholesterol. Łagodzi też dolegliwości kobiece – polecany jest osobom zmagającym się z bolesnymi miesiączkami lub przechodzącym menopauzę.

Oleje rafinowane

Choć nie zawierają tak wielu cennych składników jak oleje tłoczone na zimno, odgrywają ważną rolę w życiu każdego miłośnika gotowania. Niestraszna im obróbka termiczna. Mają delikatny, nieinwazyjny smak, który nie zmienia aromatu potraw. Można je z powodzeniem stosować zarówno do słodkich wypieków, jak i do smażenia.

Olej z kukurydzy

Jeśli szykujecie kolację dla dwojga, nie zapomnijcie okrasić potraw olejem z kukurydzy. Zawarte w nim substancje podnoszą libido i mają działanie antyoksydacyjne. A wy zyskujecie zdrowie, urodę i udane życie miłosne!

Olej lniany

Superbohater wśród olejów! Bogaty w kwasy omega-3 i omega-6 oraz substancje działające przeciwzakrzepowo, pomaga przy niemal wszystkich problemach natury sercowej. A przy okazji wspomaga układ odpornościowy.

Olej z lnianki

Lnianka, inaczej zwana rydzem, nie ma wiele wspólnego ani z lnem, ani z rudym grzybem. To niepozorna roślina o drobnych białych kwiatkach. Otrzymuje się z niej olej bogaty w kwasy omega-3 oraz związki o dobroczynnym wpływie na serce.

Olej z oliwek

Bez oliwy nie ma kuchni włoskiej! Ma charakterystyczny, choć neutralny smak i mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Zawarte w niej cenne związki pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko miażdżycy.

Olej z orzechów laskowych

Orzechy laskowe w 60% składają się z tłuszczu. I to nie byle jakiego! Jest on źródłem cennych kwasów tłuszczowych i pogromcą wolnych rodników w jednym.

Źródła

  • Sikora E., Liszka P., Składniki odżywcze i nieodżywcze w orzeszkach ziemnych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, t. 44, 2011, nr 4, s. 1047-1053.

    Kłossowska J. i in., Choroba zwyrodnieniowa stawów – etiopatogeneza i leczenie, „Medical & Health Sciences Review” 2016, nr 2 (2), s. 47-50.

    Dąbrowski G., Skrajda M., Frakcja lipidowa i białkowa nasion konopi siewnych (C. sativa L.) oraz jej korzystny wpływ na zdrowie człowieka= Lipid and protein fraction of hemp seed (C. sativa L.) and its beneficial influence on human health, „Journal of Education, Health and Sport” 2016, nr 6 (9), s. 357-366.

    Delshad E. et al., Medical uses of Carthamus tinctorius L. (Safflower): a comprehensive review from Traditional Medicine to Modern Medicine, April 2018, Vol. 10, No. 4, s. 6672-6681.

    Kumar D., Jhariya A.N.,Nutritional, Medicinal and Economical importance of Corn: A Mini Review, „Research Journal of Pharmaceutical Sciences, August 2013, Vol. 2 (7), s. 7-8.

    Rymar E., Właściwości prozdrowotne lnu (Linum usitatissimum L.), „Herbalism” 2017, nr 1 (3), s. 101-111.

    Dzięcioł M., Przysławski J., Ocena wartości odżywczej i aktywności biologicznej wybranych olejów roślinnych dostępnych na rynku polskim w kontekście profilaktyki chorób dietozależnych. „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, t. 46, 2013, nr 1, s. 20-26.

    Wroniak M., Maszewska M., Oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej. „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2011, nr 5 (78), s. 26-36.

    Ciemniewska H., Ratusz K., Charakterystyka orzechów laskowych trzech odmian leszczyny uprawianej w Polsce, „Rośliny Oleiste – Oilseed Crops” 2012, t. 33, nr 2, s. 273-283.

    Borecka W., Walczak Z., Starzycki M., Orzech włoski (Juglans regia L.) – naturalne źródło prozdrowotnych składników żywności, „Nauka. Przyroda. Technologie” 2013, t. 7, z. 2.

    Zdrojewicz Z., Błaszczyk A., Wróblewska M., Dynia – zdrowa, ale zapomniana, „Medycyna Rodzinna” 2016, nr 19 (2), s. 70-74.

    Nagendra Prasad M.N., Sanjay K.R., Prasad D.S., Vijay N., Kothari R., Nanjunda Swamy S., A Review on Nutritional and Nutraceutical Properties of Sesame, „Journal of Nutrition & Food Sciences” 2012, Vol. 2:127 [DOI: 10.4172/2155- 9600.1000127].

    Rani S. et. al., Therapeutic potential of sunflower seeds: an overview, „International Journal of Research and Development In Pharmacy & Life Sciences” 2014, Vol. 3 (3), s. 967-972.

    Janas R., Grzesik M., Możliwości zastosowania wybranych preparatów biologicznych w ekologicznych w ekologicznej uprawie roślin prozdrowotnych, „Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering” 2011, Vol. 56 (3).

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk