Oleje to zamknięte w butelkach bogactwo aromatu. Kilka kropel dobrej jakości oleju wystarczy, żeby nadać wyrazisty smak nawet najprostszej potrawie. Sałatka skropiona sokiem z cytryny i odrobiną oleju z pestek dyni zyska głębię i orzechowy posmak. Chrupiąca bagietka zamoczona w odrobinie delikatnej oliwy z solą zamieni się w idealną przekąskę do wina. Za to kilka kropel oleju sezamowego doda charakterystycznego aromatu marynatom do mięs.
Jednak oleje nie tylko podkręcają smak potraw – potrafią znacznie więcej! Wiele z nich ma zbawienny wpływ na zdrowie. Poznajcie właściwości olejów tłoczonych z najlepszej jakości nasion i owoców!
Olej z czarnuszki
Nadaje potrawom głęboki korzenny smak. A do tego jest pełen zdrowych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Pomaga łagodzić objawy alergii na pyłki czy roztocza. Ciało będzie wam za niego wdzięczne!
Olej z orzeszków ziemnych
Skondensowane dobro! Pozyskiwany z fistaszków, zachowuje ich charakterystyczny posmak, ale też właściwości prozdrowotne. Jest bogaty w witaminę E, kwas foliowy, potas, magnez i cynk.
Olej z nasion konopi
Choć tłoczony z nasion konopi siewnych, nie ma właściwości rozweselających. Ma za to wiele innych zalet. Dzięki korzystnej proporcji kwasów omega-3 i omega-6 jest niezastąpiony w dietach wspierających układ krwionośny i odpornościowy.
Olej z awokado
Powinny się z nim zaprzyjaźnić osoby starsze i sportowcy. Zawarte w nim związki wspomagają syntezę chrząstki stawowej.
Olej krokoszowy
Krokosz barwierski to uroczy żółty kwiatek, którego nasiona kryją wielką moc! Stosuje się je w problemach z układem krążenia, przy zakrzepicy, a także urazach i bólach stawów.