Kukbuk
Kukbuk
Właściwości prozdrowotne olejów

Zdrowie na butelki

Oleje tłoczone na zimno mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, który pomoże obniżyć cholesterol, który wzmocni stawy, a który podniesie libido!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Joanna Kosinska / Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Oleje to zamknięte w butelkach bogactwo aromatu. Kilka kropel dobrej jakości oleju wystarczy, żeby nadać wyrazisty smak nawet najprostszej potrawie. Sałatka skropiona sokiem z cytryny i odrobiną oleju z pestek dyni zyska głębię i orzechowy posmak. Chrupiąca bagietka zamoczona w odrobinie delikatnej oliwy z solą zamieni się w idealną przekąskę do wina. Za to kilka kropel oleju sezamowego doda charakterystycznego aromatu marynatom do mięs.

Jednak oleje nie tylko podkręcają smak potraw – potrafią znacznie więcej! Wiele z nich ma zbawienny wpływ na zdrowie. Poznajcie właściwości olejów tłoczonych z najlepszej jakości nasion i owoców!

Olej z czarnuszki

Nadaje potrawom głęboki korzenny smak. A do tego jest pełen zdrowych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Pomaga łagodzić objawy alergii na pyłki czy roztocza. Ciało będzie wam za niego wdzięczne!

Olej z orzeszków ziemnych

Skondensowane dobro! Pozyskiwany z fistaszków, zachowuje ich charakterystyczny posmak, ale też właściwości prozdrowotne. Jest bogaty w witaminę E, kwas foliowy, potas, magnez i cynk.

Olej z nasion konopi

Choć tłoczony z nasion konopi siewnych, nie ma właściwości rozweselających. Ma za to wiele innych zalet. Dzięki korzystnej proporcji kwasów omega-3 i omega-6 jest niezastąpiony w dietach wspierających układ krwionośny i odpornościowy.

Olej z awokado

Powinny się z nim zaprzyjaźnić osoby starsze i sportowcy. Zawarte w nim związki wspomagają syntezę chrząstki stawowej.

Olej krokoszowy

Krokosz barwierski to uroczy żółty kwiatek, którego nasiona kryją wielką moc! Stosuje się je w problemach z układem krążenia, przy zakrzepicy, a także urazach i bólach stawów.

Właściwości olejów

fot. Jonathan Ocampo / Unsplash.com

Olej z orzechów włoskich

Z orzechów włoskich powstaje olej do zadań specjalnych. Reguluje poziom cukru we krwi, wspiera układ krążenia, wykazuje też korzystne działanie w leczeniu osteoporozy.

Olej z ostropestu

Ostropest plamisty uważany jest za superfood. Aby wycisnąć z niego to, co najlepsze, sięgnijcie po olej z jego cennych nasion – pokocha go wasz układ pokarmowy! Zawarte w oleju związki wpływają korzystnie na pracę wątroby.

Olej z pestek dyni

Nieocenione – a przy tym pyszne – źródło fitosteroli, które pomagają zapobiegać stanom zapalnym. Jest też bogaty w cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej z rzepaku

Tłoczony na zimno olej z rzepaku jest nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy niż jego rafinowana wersja. Wprowadźcie go do diety, by zapewnić sobie potężną dawkę zdrowych kwasów nienasyconych!

Olej z sezamu

Recepta na zdrowie i… piękną skórę. Substancje zawarte w ziarnach sezamu pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Wspierają też terapię w razie problemów dermatologicznych.

Oleje to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych i innych cennych składników.

Olej z ziaren słonecznika

Skubanie pestek słonecznika prosto z kwiatu przywołuje wspomnienie beztroskich wakacji. Jeśli nie macie już na to czasu, sięgnijcie po olej słonecznikowy – na zdrowie. Nierafinowany jest pełen związków zbawiennych przy problemach z układem krążenia, infekcjach i przewlekłych stanach zapalnych.

Olej z wiesiołka

Bogaty w kwas gamma-linolenowy, wspierający walkę z artretyzmem i chorobami zapalnymi stawów oraz obniżający zły cholesterol. Łagodzi też dolegliwości kobiece – polecany jest osobom zmagającym się z bolesnymi miesiączkami lub przechodzącym menopauzę.

Oleje rafinowane

Choć nie zawierają tak wielu cennych składników jak oleje tłoczone na zimno, odgrywają ważną rolę w życiu każdego miłośnika gotowania. Niestraszna im obróbka termiczna. Mają delikatny, nieinwazyjny smak, który nie zmienia aromatu potraw. Można je z powodzeniem stosować zarówno do słodkich wypieków, jak i do smażenia.

Olej z kukurydzy

Jeśli szykujecie kolację dla dwojga, nie zapomnijcie okrasić potraw olejem z kukurydzy. Zawarte w nim substancje podnoszą libido i mają działanie antyoksydacyjne. A wy zyskujecie zdrowie, urodę i udane życie miłosne!

Olej lniany

Superbohater wśród olejów! Bogaty w kwasy omega-3 i omega-6 oraz substancje działające przeciwzakrzepowo, pomaga przy niemal wszystkich problemach natury sercowej. A przy okazji wspomaga układ odpornościowy.

Olej z lnianki

Lnianka, inaczej zwana rydzem, nie ma wiele wspólnego ani z lnem, ani z rudym grzybem. To niepozorna roślina o drobnych białych kwiatkach. Otrzymuje się z niej olej bogaty w kwasy omega-3 oraz związki o dobroczynnym wpływie na serce.

Olej z oliwek

Bez oliwy nie ma kuchni włoskiej! Ma charakterystyczny, choć neutralny smak i mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Zawarte w niej cenne związki pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko miażdżycy.

Olej z orzechów laskowych

Orzechy laskowe w 60% składają się z tłuszczu. I to nie byle jakiego! Jest on źródłem cennych kwasów tłuszczowych i pogromcą wolnych rodników w jednym.

Źródła

  • Sikora E., Liszka P., Składniki odżywcze i nieodżywcze w orzeszkach ziemnych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, t. 44, 2011, nr 4, s. 1047-1053.

    Kłossowska J. i in., Choroba zwyrodnieniowa stawów – etiopatogeneza i leczenie, „Medical & Health Sciences Review” 2016, nr 2 (2), s. 47-50.

    Dąbrowski G., Skrajda M., Frakcja lipidowa i białkowa nasion konopi siewnych (C. sativa L.) oraz jej korzystny wpływ na zdrowie człowieka= Lipid and protein fraction of hemp seed (C. sativa L.) and its beneficial influence on human health, „Journal of Education, Health and Sport” 2016, nr 6 (9), s. 357-366.

    Delshad E. et al., Medical uses of Carthamus tinctorius L. (Safflower): a comprehensive review from Traditional Medicine to Modern Medicine, April 2018, Vol. 10, No. 4, s. 6672-6681.

    Kumar D., Jhariya A.N.,Nutritional, Medicinal and Economical importance of Corn: A Mini Review, „Research Journal of Pharmaceutical Sciences, August 2013, Vol. 2 (7), s. 7-8.

    Rymar E., Właściwości prozdrowotne lnu (Linum usitatissimum L.), „Herbalism” 2017, nr 1 (3), s. 101-111.

    Dzięcioł M., Przysławski J., Ocena wartości odżywczej i aktywności biologicznej wybranych olejów roślinnych dostępnych na rynku polskim w kontekście profilaktyki chorób dietozależnych. „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, t. 46, 2013, nr 1, s. 20-26.

    Wroniak M., Maszewska M., Oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej. „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2011, nr 5 (78), s. 26-36.

    Ciemniewska H., Ratusz K., Charakterystyka orzechów laskowych trzech odmian leszczyny uprawianej w Polsce, „Rośliny Oleiste – Oilseed Crops” 2012, t. 33, nr 2, s. 273-283.

    Borecka W., Walczak Z., Starzycki M., Orzech włoski (Juglans regia L.) – naturalne źródło prozdrowotnych składników żywności, „Nauka. Przyroda. Technologie” 2013, t. 7, z. 2.

    Zdrojewicz Z., Błaszczyk A., Wróblewska M., Dynia – zdrowa, ale zapomniana, „Medycyna Rodzinna” 2016, nr 19 (2), s. 70-74.

    Nagendra Prasad M.N., Sanjay K.R., Prasad D.S., Vijay N., Kothari R., Nanjunda Swamy S., A Review on Nutritional and Nutraceutical Properties of Sesame, „Journal of Nutrition & Food Sciences” 2012, Vol. 2:127 [DOI: 10.4172/2155- 9600.1000127].

    Rani S. et. al., Therapeutic potential of sunflower seeds: an overview, „International Journal of Research and Development In Pharmacy & Life Sciences” 2014, Vol. 3 (3), s. 967-972.

    Janas R., Grzesik M., Możliwości zastosowania wybranych preparatów biologicznych w ekologicznych w ekologicznej uprawie roślin prozdrowotnych, „Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering” 2011, Vol. 56 (3).

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

Koszyk