Kukbuk
Kukbuk
babka

Za mazurem baby sznurem

Dodaj do 'Przeczytaj później'

W Święta Wielkanocne liczą się tylko pełne kształty. Duże, okrągłe baby walczą o miejsce z wystrojonymi mazurkami. Kiełbasy oszałamiają zapachem. Tylko jajka nic nie muszą, one wiedzą, że bez nich świąt nie będzie.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 2 Kwietnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Czy zaplanowaliście już menu? Bez babki święconka nie byłaby kompletna, a wielkanocny stół tak kuszący. Z mazurkiem co roku staramy się poeksperymentować. A trzeba jeszcze znaleźć pomysł na jajka i wszystko pięknie podać.

Mamy dla was małą ściągawkę z deserów i innych smakołyków bez których Wielkanoc nie byłaby taka pyszna.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczywa. Proponujemy złote zawijasy z miętą.

bułeczki z miętą i jajkami przepiórczymi

700 g mąka pszenna 7 g suszone daktyle szczypta cukru mleko 220 ml  100 ml oleju roślinnego 2 jajka "zerówki" łyżka soli łyżeczka kardamonu łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 garści świeżej mięty 14 jajek przepiórczych 1 żółtko z jajka "zerówki" łyżeczka wody

Będą wyglądały jeszcze lepiej podane na ręcznie wykonanej misie z podstawą

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Robimy wgłębienie, wsypujemy drożdże i cukier. Zalewamy mlekiem oraz dodajemy olej, jajka i sól. Mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 5 minut. Dorzucamy kardamon, nasiona kopru włoskiego i posiekaną miętę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Formujemy kulę i wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, po czym dzielimy na 14 części. Z każdej z nich formujemy wałek, który skręcamy w ślimaczek. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku każdej bułeczki umieszczamy ugotowane jajko. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po upływie tego czasu roztrzepujemy żółtko z łyżeczką wody i smarujemy nim bułeczki z wierzchu. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

babka piaskowa kajmakowa

1/2 kostki masła 4 jajka "zerówki" 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąka pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki masy kajmakowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego lukier
babka wielkanocna

Zamiast jednej dużej babki zróbcie kilka małych. Można je ładnie opakować i podarować przyjaciołom. 

Kajmakowa wariacja na temat babki przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy lubią eksperymentować z klasyką.

Masło topimy w rondelku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy do niej partiami przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy kajmak oraz wanilię i miksujemy do momentu, aż rozpuści się w masie. Teraz wlewamy masło i raz jeszcze miksujemy, aż konsystencja będzie jednolita.

Ciasto przelewamy do uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, aż wetknięty w ciasto drewniany patyczek będzie suchy. Po upieczeniu lekko studzimy babę, wyciągamy ją z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Podajemy polaną lukrem lub posypaną cukrem pudrem.

sernik na zimno z morelami

biszkopt: 6 jajek "zerówek" 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki żytniej 3 łyżeczki proszku do pieczenia margaryna masa serowa: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 opakowanie galaretki morelowej 550 ml wody 3 jajka "zerówki" 300 g cukieru puderu 500 g twarogu 1 opakowanie cukru waniliowego do dekoracji: suszone morele 1 opakowanie galaretki morelowej płatki kokosowe
sernik na zimno

Okrągła forma do pieczenia ze szklanym dnem i silikonowymi bokamiem pozwoli z łatwością wyjąć ciasto. 

Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy mikserem – w trakcie wsypujemy cukier. Dokładamy żółtka i ubijamy na niższych obrotach. Do ubitej masy dodajemy mąkę razową i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Masę wylewamy do formy (o średnicy 26 centymetrów) wysmarowanej margaryną. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Biszkopt pieczemy 15 minut.

Galaretki rozpuszczamy w oddzielnych naczyniach: cytrynową w 300 mililitrach wrzątku, morelową w 250 mililitrach. Studzimy. W tężejącej galaretce cytrynowej maczamy wystudzony biszkopt i wykładamy nim dno tortownicy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Ser przepuszczamy przez maszynkę trzykrotnie. Dodajemy do niego żółtka, cukier wanilinowy, tężejącą galaretkę morelową i mieszamy. Dokładamy ubitą pianę, delikatnie mieszając. Masę serową przekładamy do tortownicy, na biszkopt, i wyrównujemy. Gdy masa stężeje, na wierzchu układamy suszone morele, zalewamy je galaretką morelową. Sernik wstawiamy do lodówki, by całkowicie stężał.

mazurek limonkowy

spód cista: 85 g masła 80 g cukru 2 żółtka 175 g mąki pszennej pół łyżeczki soli krem: 6 g żelatyny 225 g jajek "zerówek" 180 g cukru skórka z 5 limonek sok z 5 limonek 60 g mąki migdałowej
mazurek

Blacha do pieczenia z pokrywą do transportu idealnie nada się na delikatnego mazurka, którego trzeba przewieźć na święta do babci.

Masło wkładamy do misy, posypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut, by zmiękło. Ucieramy na gładką masę, dodajemy żółtka i mąkę. Gdy uzyskamy jednolite ciasto, zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wysmarowaną masłem. Znowu wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, przykrywamy je papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę lub kulki ceramiczne – by ciasto nie wyrosło. Pieczemy od 25 do 35 minut.

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy. Do dużej, metalowej miski wlewamy jajka, wsypujemy cukier, dodajemy zest i sok z limonki. Przygotowujemy termometr kuchenny i trzepaczkę. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą. Trzepaczką mieszamy gęstniejącą i pieniącą się masę, aż jej temperatura dojdzie do 84 stopni. Wówczas zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą z wody żelatynę i dokładnie mieszamy. Po 5 minutach wsypujemy mączkę migdałową i znowu mieszamy. Gdy masa nieco przestygnie, przekładamy ją do formy z kruchego ciasta i wstawiamy na 4 godziny do lodówki.

puszyste ciasto z masą makową

masa makowa: 230 g maku 100 g masła 4 łyżki miodu 40 g rodzynek 30 g płatków migdałowych 50 ml rumu sok z jednej pomarańczy 410 g mascarpone 400 ml śmietany 4 żółtka z jajek 6 łyżek cukieru 100 ml nalewki wiśniowej owoce do dekoracji ciasto: 6 jajek "zerówek" 200 g cukru 3 tabliczki gorzkiej czekolady 250 g masła 45 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej
ciasto czekoladowe

By ciasto było jeszcze bardziej wyjątkowe można jes upiec w formach w kształcie kwiatów.

Masa makowa jest zbyt pyszna, żeby jeść ją tylko w święta. Do ciasta czekoladowego z kremem nada się wyśmienicie!

Jajka ubijamy za pomocą miksera razem z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i łączymy w misce z ubitymi jajami, mąką i sodą. Ciasto przelewamy do formy obsypanej mąką i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut. Gdy ciasto wystygnie, kroimy je na dwa blaty.

Mak zalewamy wodą, odstawiamy na 2 godziny, po czym wstawiamy na ogień i gotujemy przez 40 minut. Następnie dokładnie odcedzamy i mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy masło z miodem. Gdy składniki się połączą, dodajemy rodzynki, migdały, rum oraz sok i skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy przez chwilę i łączymy z makiem.

Śmietanę ubijamy za pomocą miksera i wstawiamy do lodówki. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy serek mascarpone. Jeśli masa jest mało słodka, możemy dosłodzić ją cukrem pudrem. Śmietanę łączymy z kremem mascarpone i nalewką. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Ciasto przekrajamy na pół. Na środek dolnego blatu nakładamy centymetrową warstwę masy makowej tak, by pozostawić 2 cm odstępu od brzegu blatu. Następnie nakładamy krem mascarpone na całej powierzchni blatu (pamiętajmy, aby nie mieszać kremu przed nałożeniem!). Posypujemy go cukrem muscovado i za pomocą widelca robimy dekoracyjne smugi. Ciasto przykrywamy górnym blatem. Nakładamy na niego znów trochę kremu i dekorujemy ulubionymi owocami.

Więcej inspiracji wielkanocnych szukajcie na www.tchibo.pl >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka