Ale to, co pan robi, to sztuka użytkowa. Pańskie akcesoria nie stoją za szybą, ludzie z nich korzystają.
Do każdego przedmiotu dołączam opis jego przeznaczenia, jeden służy do codziennej eksploatacji, inny do dekoracji. Seria desek „antique”, z bardzo starego, popękanego i wypaczonego drewna, przeznaczona jest do profesjonalnych sesji fotograficznych, można je zobaczyć między innymi na zdjęciach na włoskim portalu kulinarnym La Cucina Italiana. Służą także do serwowania różnych produktów, na przykład serów. Deski do krojenia wykonuję z innego drewna, które spełnia wymogi twardości i nie podda się pod nożem.
Jakiego rodzaju konserwacji wymagają drewniane deski i sztućce?
Wszystkie moje produkty są pokryte włoskim olejem do impregnacji drewna przeznaczonym do kontaktu z żywnością, spełniającym niezbędne normy i posiadającym certyfikat VOC Free. W domowych warunkach można je konserwować olejem ryżowym, kokosowym czy z orzechów włoskich. Ważne, żeby nie był to najtańszy olej do smażenia, który zjełczeje. Drewnianych akcesoriów nie można myć w zmywarce. Można je normalnie umyć detergentem, wytrzeć do sucha, a po dłuższym użytkowaniu zaimpregnować.