Kukbuk
Kukbuk
Arcydzielo Natury

Woda – arcydzieło natury

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Zamknięta w zmysłowym, eleganckim kształcie i pełna naturalnego dobra – woda Żywiec Zdrój w nowych, szklanych butelkach inspiruje do odkrywania źródła autentycznego smaku i czerpania przyjemności z jego doświadczania. Krystaliczna górska woda źródlana Żywiec Zdrój, tworzona przez naturę w sercu Żywiecczyzny, jest naturalnie filtrowana przez piaskowce magurskie. Odpowiednia kompozycja składników mineralnych nadaje jej delikatny smak, który sprawia, że stanowi idealne dopełnienie różnorodnych dań.

Absolwentka Wydziału Architektury Wnętrz warszawskiej ASP. 33 lata, przez wiele lat współpracowała z magazynami wnętrzarskimi, gdzie aranżowała wnętrza i stylizowała plany do sesji zdjęciowych. Współtworzyła feministyczny magazyn G’rls ROOM. Miłośniczka rękodzieła i stała bywalczyni wszelkich warsztatów angażujących ręce i myśli. Uwielbia lato, sukienki i gołe nogi.

Tekst: Magdalena Olszewska

Zdjęcia: Magda Klimczak

Opublikowano: 25 Czerwca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Jako jedni z pierwszych zasmakowali w niej najlepsi – Justyna Słupska-Kartaczowska z Jadki we Wrocławiu, Patrycja Stefanów-Kot z Restauracji Koncertowej w Krynicy-Zdrój, Adam Adamczak z Oskomy w Poznaniu, Rafał Niewiadomski z Dymu na Wodzie w Ustce, Dawid Łagowski z Destylarni w Pałacu Mierzęcin, Robert Trzópek z warszawskiej restauracji Bez Gwiazdek oraz Tobyn Excell z Seal Project. Siedmiu uznanych szefów kuchni udało się na Żywiecczyznę, by odkryć bogactwo regionu – naturę, tradycję, rzemiosło, a przede wszystkim lokalne produkty.

żywiec zdrój

Wielowymiarowe inspiracje wkomponowali w autorskie dania, które można było skosztować podczas czerwcowej, 7-daniowej kolacji degustacyjnej dla branży HoReCa w Hotelu Warszawa w Warszawie. Przed wielką ucztą odbyła się konferencja i panel dyskusyjny, gdzie obok premiery nowej, szklanej butelki Żywiec Zdrój, można było poznać znaczenie pochodzenia, smaku oraz designu w kontekście budowania niepowtarzalnego doświadczenia restauracyjnego. Wśród prelegentów nie zabrakło zarówno polskich, jak i zagranicznych ekspertów. Wśród nich znalazł się zdobywca 2 gwiazdek Michelin, szef kuchni Paco Roncero z La Tarraza del Casino z Hiszpanii, dziennikarz kulinarny Bartek Kieżun, szef Joris Bijdendijk, z Eijks w Holandii, super taster z Danii – Catherine Fogel, hydrosommelier i ambasador marki Żywiec Zdrój Tomasz Kolecki, architektka z Buck Design – Dominika Buck, a także konsultantka dla branży HoReCa – dziennikarka Patrycja Siwiec.

Zanim na stole pojawiły się pierwsze potrawy, każdy z szefów kuchni podzielił się z gośćmi osobistą refleksją z podróży – podkreślali zachwyty nad tradycyjnymi smakami i wytwarzanymi na miejscu produktami, które posłużyły do stworzenia nowych dań. To m.in. jagnięcina z musem z białej czekolady, sorbet ze świerku i marynowana szyszka, a także chłodnik z wody spod ogórków i soku z kalarepy z oscypkowym mlekiem, truskawkami, lubczykowym olejem i pędami świerku podbiły podniebienie gości. Głodni? Mamy dobrą wiadomość – smakowite propozycje powrócą w formie specjalnej wkładki do menu głównego w restauracjach, w których na co dzień serwują swoje dania szefowie biorący udział w ekspedycji. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka