Artykuł sponsorowany
Łączenie dań z whisky jest niczym magia, która pozwala osiągać zachwycające efekty. To sposób na podkreślanie tych bardziej oczywistych smaków, ale też wydobywanie nowych, zaskakujących aromatów. Foodpairing gwarantuje wyjątkowe doznania zwłaszcza wówczas, kiedy mamy do czynienia z tak bogatą i pełną smaku whisky single malt jak Benriach. Destylarnia, w której powstaje ten wyśmienity trunek, działa od końca XIX wieku w Szkocji. Mimo wielu przeszkód, a nawet przerwy w działalności dziś cieszy się zasłużonym uznaniem. Benriach słynie z whisky w klasycznym stylu speyside, torfowych i – co ważne – wytwarzanych z własnego słodu. Koneserzy cenią whisky tej marki za bogactwo smaków, osiągane dzięki dojrzewaniu w beczkach po różnych alkoholach sprowadzanych z całego świata, jak również za różnorodność stylów. Te walory sprawiły, że whisky Benriach znakomicie odnalazły się w sferze kulinariów. O stworzenie doskonałego menu, w którym smaki i aromaty wykwintnych dań i wyśmienitej whisky tworzą urzekające połączenia, pokusili się Adam Frankowski, ambasador marki Benriach, i Wojciech Modest Amaro – jeden z najbardziej znanych kucharzy i restauratorów w Polsce. A efekt tej współpracy zaprezentowali na Forgotten Fields Farm podczas wyjątkowej kolacji.