Nasze lody miały były treściwe, gęste i tłuste, ale na wegańską modłę - przygotowujemy na śmietanach roślinnych z mleka sojowego, ryżowego, migdałowego lub kokosowego.
Byle nie sorbety
Po kilku latach pieczenia ciast, ciasteczek i tortów Magda z Piotrkiem postanowili zająć się również wytwarzaniem rzemieślniczych lodów wegańskich. – Produkcją lodów roślinnych zajmujemy się od 2013 roku. Obecnie w ofercie mamy około 40 smaków, ale opracowaliśmy receptury na 80 – mówi Piotrek. – Nasze hity to na przykład czarna wanilia z dodatkiem węgla aktywnego, bezcukrowy banan z jarmużem, rabarbar z cynamonem, pomarańcza z kaktusem czy malina z bazylią. Klienci cenią sobie także tradycyjne smaki, takie jak czekolada belgijska, truskawka z wanilią i śmietanka z agawą – dodaje Magda. Jak robi się wegańskie lody rzemieślnicze? – Od początku nie chcieliśmy produkować sorbetów, gdyż one są łatwo dostępne. Nasze lody miały były treściwe, gęste i tłuste, ale na wegańską modłę. Aby uzyskać pyszny smak, przygotowujemy je na produkowanych przez nas śmietanach roślinnych z mleka sojowego, ryżowego, migdałowego lub kokosowego. Dosładzamy je syropem z agawy, ekologicznym cukrem trzcinowym, ksylitolem lub daktylami i zagęszczamy nierafinowanym olejem kokosowym lub rzepakowym. Na końcu wzbogacamy masę o dodatki smakowe, na przykład owoce, bakalie, karmel czy czekoladę (belgijską Callebaut lub francuską Valrhona). Czy można śmietanowe lody roślinne przygotować samodzielnie w domu? – Oczywiście, że tak, nie trzeba mieć nawet maszynki do lodów. Wystarczą chęć, dobry przepis, jakościowe składniki roślinne i cierpliwość – tłumaczy Piotrek.