Sadzonki są tak cenne, że aby zapobiec kradzieżom, właściciele utrzymują dokładną lokalizację gospodarstwa w tajemnicy. Zdradzają jedynie, że mieści się ono na południowym Mazowszu. Tam, na czystych ekologicznie terenach, wśród lasów łęgowych, prowadzą rodzinne gospodarstwo, a w nim – na kilku hektarach – nietypową plantację.
Japoński rodowód
Drobne białe kwiatki, przywodzące na myśl letnią łąkę, niżej zgrabne liście, a pod nimi gwóźdź programu: niepozorne zielone kłącze. Gdy zetrze się je na tarce, zamienia się w piekielnie ostrą zieloną pastę o niepowtarzalnym smaku. To wasabi – roślina o japońskim rodowodzie, od kilku lat z powodzeniem uprawiana na polskim gruncie przez Wasabi Farm Poland. Markę tworzą Janusz Blum, jego syn Jarosław i córka Agnieszka Firlej oraz jej mąż Rafał Firlej. Jury drugiej edycji KUKBUK Poleca przyznało im certyfikat „za nowy rozdział w historii roślin występujących w Polsce, który otwierają smakowite kłącza polskiego wasabi, uprawianego ekologicznie”.