Kukbuk
Kukbuk

Urodziny KUKBUK-a – czas na celebrację!

Dokładnie 13 lat temu na rynku ukazał się pierwszy numer nowego magazynu kulinarnego KUKBUK. Wspólnie z naszymi przyjaciółmi i partnerami postanowiliśmy uczcić tę okazję w wyjątkowym stylu!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Marcin Kontraktewicz

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Przestrzeń eventowa Bohema 2.8 dawno nie widziała takiej celebracji. Spotkaliśmy się, żeby świętować urodziny KUKBUK-a – w gronie redakcji, dziennikarzy, influencerów i przedstawicieli zaprzyjaźnionych marek bawiliśmy się przy muzyce i pysznym jedzeniu.

Wśród gości znaleźli się między innymi Matteo Brunetti, Jagna Niedzielska, Kasia Michalik (Warsawholic), Szymon Dudek (Człowiek od jedzenia), Michał Korkosz (Rozkoszny) czy Piotr Vienio Więcławski.

Wpływ magazynu na kulinarny świat jest nie do przecenienia. KUKBUK zmienił sposób pisania o jedzeniu, wprowadził określoną estetykę zdjęć i sprawił, że przepisy przestały być prostymi poradami dla pań domu, a stały się opowieścią o współczesności.

Wspomnieniom i rozmowom o tym, jak zmieniała się kultura kulinarna, towarzyszył wernisaż najbardziej kultowych okładek magazynu. Pamiętacie słynną złotą bezę? Albo pierwszy numer w nowej wersji, z Rozkosznym na okładce? To z pewnością wizualne kamienie milowe w historii KUKBUK-a.

Panna cotta i ostrygi

Impreza nie udałaby się nawet w połowie tak dobrze, gdyby nie wspaniałe jedzenie, przygotowane przez naszych partnerów. Wybrane okładki KUKBUK-a stały się punktem wyjścia do stworzenia pysznych dań. Niezawodny Port Royal częstował świeżymi ostrygami Fine de Claire, kremowym risottem grzybowym i plastrami długo piecoznej porchetty z sosem demi glace.

Do Włoch przeniosła nas z kolei marka Monini. Ich focaccia z oliwami smakowym i burrata z pesto i pieczonym warzywami były po prostu przepyszne. Nasze serca i brzuchy zawojowała także panna cotta – serwowana z oliwą cytrynową i płatkami soli.

Goście zachwycali się także rybami serwowanymi przez House of Asia. W menu znalazły się tatar z tuńczyka z awokado i prażonym nori oraz łosoś teriyaki z imbirem i czarnym ryżem.

Nie ma dobrej imprezy bez dobrej kawy. A tę zapewniła marka DeLonghi. Nie sposób policzyć, ile szklaneczek shakerato (espresso z syropem waniliowym i bezalkoholowym rumem), tonic espresso i orange sunrise (espresso z sokiem pomarańczowym i lodem) wypiliśmy!

O świetną muzykę, przy której nogi same rwały się do tańca zadbała marka Candy. Urodzinowe rytmy towarzyszyły nam długo w nocy.

Tort z eklerek

Na urodzinach nie mogło oczywiście zabraknąć tortu. Zgodnie jednak z filozofią KUKBUK-a, by do kulinariów podchodzić kreatywnie i z przymrużeniem oka, postanowiliśmy zaserwować tort z eklerek przygotowany przez Port Royal. Nawiązaliśmy tym samym do jednej z najbardziej oryginalnych okładek magazynu, na której kolorowe ciastka układają się w imponującą, ekscentryczną koronę.

Urodziny to święto przypominające o mijającym czasie, ale i pełne nadziei na przyszłość. My też z nostalgią wspominamy początki magazynu, jednocześnie nie mogąc doczekać się nadchodzących wydań (nowy numer specjalny KUKBUK Podróż właśnie trafił do sprzedaży!). Bo KUKBUK jest ponadczasowy i mimo zmian nadal pozostaje najważniejszym magazynem kulinarnym na rynku. Bądźcie z nami przez co najmniej następne 13 lat!

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk