Plating to – najprościej rzecz ujmując – sztuka. Dokładniej sztuka dekorowania i serwowania dań, która wpływa na podniesienie wartości posiłku, przede wszystkim wizualnej. Pięknie podane danie świadczy o dbałości o gościa, zaangażowaniu szefów, a co za tym idzie – podnosi poziom restauracji i zachęca do jej odwiedzenia i spróbowania innych propozycji z menu.
Jak zaznacza Kamil Tłuczek z rzeszowskiej restauracji Patio, najważniejsza w food platingu jest harmonia. – Przy wyborze składników dania należy się kierować sezonowością produktów, ich kolorem i smakiem. Wszystko, co znajduje się na talerzu, musi w równym stopniu oddziaływać na zmysł wzroku, zapachu i smaku. Ważne, by komponenty dania były wizualnie wyodrębnionymi elementami, które współgrają ze sobą pod względem smaku, tworząc niezapomniane doznania kulinarne – podkreśla Kamil Tłuczek.