Kukbuk
Kukbuk

Świętujemy Międzynarodowy Dzień Kawy!

Każda okazja do celebrowania jest dobra! Zwłaszcza kiedy mówimy o kawie. Trzy dni temu obchodziliśmy Narodowy Dzień Kawy – dziś przypada jej międzynarodowe święto.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Kawa pobudza do działania, a jej wspaniały aromat przynosi ukojenie w nawet najcięższy poranek. Według badań każdego roku na świecie wypijanych jest ponad 400 miliardów filiżanek kawy. Aż trudno uwierzyć, że do 2014 roku nikt nie pomyślał, by ustanowić jej święto! To okazja, by wspólnie celebrować jej smak, dobroczynny wpływ na ciało, a także poznać nieco bliżej historię uprawy. Pierwszy oficjalny Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzono dopiero 1 października 2015 roku, podczas wystawy Expo w Mediolanie. Święto kawy stało się pretekstem do tego, żeby przyjrzeć się bliżej jej produkcji, poznać historię tego napoju i dostrzec zmiany, jakie zachodzą w całym przemyśle kawowym.

Filiżanki z kawą (fot. materiały prasowe)

fot. materiały prasowe

Tym razem przyglądamy się kolekcji Master Origins od Nespresso. Kawy z tej serii pochodzą z Indii, Indonezji, Etiopii, Nikaragui i Kolumbii, czyli najważniejszych regionów, gdzie uprawia się kawowce. Do kolekcji dołączyła właśnie kawa z limitowanej edycji Master Origins Aged Sumatra, której ziarna dojrzewają kilka lat, zanim zostaną wypalone i zmielone, by finalnie trafić do filiżanki. Tę kawę cechują nie tylko wyraziste nuty smakowe i aromatyczne, lecz także wyjątkowy sposób uprawy. Podczas tworzenia Aged Sumatra marka sięgnęła po lokalne, unikalne sposoby obróbki ziaren.

Program AAA Sustainable Quality™ w praktyce oznacza produkcję z poszanowaniem zarówno środowiska, jak i pracujących przy uprawie ludzi

Co ważniejsze, powstaje ona w ramach programu AAA Sustainable Quality™, którego głównym celem jest uprawa kawy w sposób zrównoważony. W praktyce oznacza to produkcję z poszanowaniem zarówno środowiska, jak i pracujących przy uprawie ludzi – zapewnienie plantatorom emerytury czy ubezpieczeń to tylko niektóre przykłady wsparcia lokalnych pracowników.

O jakości ziaren z Sumatry krążą legendy. Unikalną teksturę połączoną z głębią smaku wytrawni amatorzy naparu rozpoznają od razu. Kawa powstaje dzięki wykorzystaniu specyficznego procesu produkcji, znanego jako giling basah. Najbardziej doświadczeni plantatorzy z pasją i oddaniem podchodzą do swojego zajęcia – usuwają skórki i miąższ owocu, a także pergaminową otoczkę z ziarna kawy w momencie, kiedy jest ono jeszcze mokre w środku.

Filiżanki z kawą (fot. materiały prasowe)

fot. materiały prasowe

Dzięki temu ziarna łatwiej oddychają i wysychają zgodnie z rytmem natury. Proces ten zajmuje trzy lata, a w jego trakcie ziarna co jakiś czas są przewracane w celu równomiernego ich starzenia. W wyniku tego procesu otrzymujemy pikantny, drzewny aromat, doskonale podkreślający aksamitny smak, w którym wyczuwalne są nuty kakao i słodkiego karmelu.

Oprócz Aged Sumatra warto sięgnąć po kawę Master Origins Colombia. Ta kawa jest od niedawna pakowana w kapsułki, które w 80% są wykonane z aluminium pochodzącego z recyklingu. To przełom w historii marki, która zapowiada też, że do końca przyszłego roku wypuści pełną ofertę kapsułek z przetworzonego aluminium. Jeśli korzystamy z ekspresów Nespresso, warto wesprzeć zielone działania marki i zużyte kapsułki zanieść do działających pod jej znakiem butików albo oddać kurierowi, który dostarcza zamówienie składane w sklepie online. Ze świadomością wprowadzanych zmian przyjemniej będzie zaczynać kolejny dzień – naturalnie przy filiżance ulubionej kawy.

Materiał powstał we współpracy z marką Nespresso.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk