Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Koktajl z likierem Cointreau

Świąteczne zamieszanie

Święta w czasach izolacji rządzą się swoimi prawami. To moment, w którym tradycja ustępuje kreatywności, a znane nam potrawy przygotowujemy w zaskakujących odsłonach.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska


Przepis: Edyta Przekop

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

W kuchni, teraz bardziej niż kiedykolwiek, wszystkie chwyty są dozwolone – to, co znajdzie się na świątecznym stole, zależy wyłącznie od naszych upodobań i inwencji. Nie namawiamy do rezygnowania z klasycznych wielkanocnych smaków, ale do otwarcia się na te, które wykraczają poza standardowe myślenie o świątecznych potrawach. Wszystko, co sprawi nam radość i otworzy wrota kreatywności, jest dozwolone, a nawet mile widziane. Na początek mamy na to dwa pyszne pomysły.

Sztuka mieszania

Przepis na nowoczesny mazurek to prawdziwa mieszanka tradycji i twórczego myślenia. Połączenie tych dwóch elementów często okazuje się strzałem w dziesiątkę, wersja z musem czekoladowo-pomarańczowym nie będzie więc wyjątkiem. Z tradycyjnych elementów zachowujemy niskie, słodkie ciasto, przyjemną warstwowość oraz rozpieszczające podniebienie zróżnicowanie tekstur. W kształtach mamy pełną dowolność – w grę wchodzą prostokąty, koła, trójkąty, romby i wszelkie mniej regularne formy. Nowością jest mus, który łączy słodycz czekolady z pomarańczowym smakiem likieru Cointreau. Zapewniamy, że przyjemne nieokrzesanie i sekwencyjność smaków przyniosą wam prawdziwe kulinarne uniesienie. 

 

Mazurek z musem czekoladowym i pomarańczową nutą Cointreau

Mazurek z musem czekoladowym i pomarańczą

Mazurek z musem czekoladowym i pomarańczową nutą Cointreau

Składniki:

Kruchy spód:

  • mąka pszenna 250 g
  • schłodzone masło 150 g
  • cukier puder 40 g
  • cukier z prawdziwą wanilią 10 g
  • żółtko jajka „zerówka” 1 sztuka
  • kwaśna śmietana 2 łyżki

Mus czekoladowy:

  • czekolada gorzka 70% 80 g
  • czekolada mleczna 80 g
  • masło 25 g
  • śmietana 36 % 80 ml
  • jajko „zerówka” 3 sztuki
  • cukier puder 40 g
  • likier Cointreau 3 łyżki

Dodatkowo:

  • powidła pomarańczowe 100 g
  • płatki migdałów do dekoracji
  • skórka pomarańczowa do dekoracji
  • kakao do dekoracji

krok 1

Do dużej misy przesiewamy mąkę, cukier puder i cukier z wanilią, delikatnie łączymy składniki. Zimne masło kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do mąki. Wbijamy żółtko, dodajemy 2 łyżki śmietany i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę.

 

krok 2

Formę do pieczenia mazurka (około 30 × 20 centymetrów) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości 4 milimetrów. Wykładamy nim dno formy, nadmiar odcinamy. Z pozostałej masy formujemy cienki wałek, z którego tworzymy rant na cieście. Tak przygotowany spód ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na 30 minut.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy około 20 minut, aż spód się zarumieni. Studzimy.

krok 4

Przygotowujemy mus. Połamane na kawałki czekolady, masło i cointreau umieszczamy w garnku, który stawiamy na bardzo małym ogniu. Podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na bok do wystudzenia.

krok 5

Jajka sparzamy w gorącej wodzie. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy na wolnych obrotach. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Połowę piany dodajemy do kremu czekoladowego i delikatnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej.

krok 6

W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodajemy ją do musu czekoladowego i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dokładamy pozostałą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

krok 7

Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy konfiturę pomarańczową, następnie wykładamy mus czekoladowy. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Mazurek dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi, skórką z pomarańczy i kakao.

TIP

Wałeczek, który tworzy rant ciasta, można dla pewności przykleić do spodu mazurka. Wystarczy brzeg ciasta posmarować rozkłóconym białkiem, a następnie ułożyć uformowany w dłoniach wałeczek i delikatnie przycisnąć go do spodu.

Święta z bąbelkami 

To propozycja przede wszystkim dla tych, którzy w kuchni lubią się zabawić, choć z pewnością spodoba się też amatorom eleganckich przyjęć. Wielkanoc to doskonała okazja, żeby włożyć wieczorowy strój, połączyć się online z rodziną lub ze znajomymi i świętować w stylu Gatsby’ego – zwłaszcza jeśli przyrządzamy koktajl na bazie likieru Cointreau, który na barmańskiej scenie pojawił się właśnie w latach 20. XX wieku i dał początek najbardziej znanym koktajlowym kompozycjom. Na chwilę jednak zapomnijcie o takich klasykach jak Margarita, Cosmopolitan czy Sidecar – w Wielkanoc zapraszamy na Cointreau Fizz.  

 

Fizz Cointreau

Koktajl z likierem Cointreau

Cointreau Fizz

Składniki:

  • 50 ml Cointreau
  • sok z połówki limonki
  • 100 ml wody gazowanej

Przygotowanie:

Wyciskamy pół limonki do kieliszka. Wypełniamy kieliszek lodem i dodajemy Cointreau. Na końcu uzupełniamy wodą gazowaną.

Materiał powstał we wspólpracy z marką Cointreau.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk