Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

wydarzenie marki wyborowa

Spotkania przy wspólnym stole mają moc

Spotkanie przy stole, wokoło grupa bliskich sobie ludzi, gwar rozmów, dyskusji, a wszystko to  w przyjaznej atmosferze - na takie momenty czekamy z utęsknieniem i to właśnie one pozostają na długo w naszej pamięci.

Tekst: materiały prasowe

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Całodzienne warsztaty z robienia kiszonek, omast, koktajli, praktyczne porady związane z etykietą, a także cykl wykładów poświęconych historii gościnności, warszawskiej Pragi i Muzeum Polskiej Wódki, zakończone wieczornym spotkaniem przy wspólnym stole –  takie atrakcje czekały w sobotę 15 czerwca na uczestników finału akcji Wyborowa Moc Spotkań, która odbyła się Centrum Praskim Koneser. Warszawskie spotkanie było podsumowaniem trzymiesięcznego edukacyjnego projektu, w którym, w sumie w 7 miastach, wzięło udział ponad 1500 osób. Celem było przypomnienie tradycji biesiadowania i przybliżenie zasad związanych z organizacją takiego spotkania dla najbliższych.

Spotkanie przy stole, wokoło grupa bliskich sobie ludzi, gwar rozmów, dyskusji, a wszystko to w przyjaznej atmosferze  - na takie momenty czekamy z utęsknieniem i to właśnie one pozostają na długo w naszej pamięci. Takie wydarzenia dla naszych dziadków były obowiązkowym punktem tygodnia, czasem odpoczynku i wymiany wrażeń. Integrowały także lokalną społeczność czy rodzinę. Choć czasy się zmieniły i komunikacja przeniosła się w dużej części do przestrzeni online, nadal potrzebujemy spotkań twarzą w twarz i bliskości innych osób. Akcja Wyborowa Moc Spotkań miała na celu przypomnienie, jak wartościowe są to chwile oraz że warto pielęgnować tę piękną tradycję wspólnego ucztowania.

wydarzenie wódki wyborowa

"Przemierzyliśmy tysiące kilometrów, odbyliśmy setki ciekawych rozmów, a wszystko po to, by wspólnie z naszymi gośćmi odkryć na nowo magię biesiadowania."

 – Na całym świecie słyniemy z tego, że jako naród jesteśmy bardzo otwarci i gościnni. Wiemy, jak należycie przyjąć gości, by ci na długo nas zapamiętali. Sami też czerpiemy dużą przyjemność z długich rozmów przy stole, połączonych z degustacją przygotowanych przez gospodarza specjałów. Smakujemy te chwile, bo wiemy, że są wyjątkowe. Niestety z uwagi na zobowiązania zawodowe często odkładamy te przyjemności na później. – mówi Maciej Starosolski, globalny ambasador marki Wyborowa i gospodarz spotkań odbywających się w ramach akcji edukacyjnej Wyborowa Moc Spotkań. Dodaje: Przemierzyliśmy tysiące kilometrów, odbyliśmy setki ciekawych rozmów, a wszystko po to, by wspólnie z naszymi gośćmi odkryć na nowo magię biesiadowania. Ten sam stół, przy którym zasiedliśmy w Poznaniu, Wrocławiu, Katowicach, Krakowie, Gdańsku i Łodzi – teraz zgromadził mieszkańców stolicy.

Pascal Brodnicki na scenie wydarzenia
Pascal Brodnicki na scenie wydarzenia wódki wyborowej

Drugim gospodarzem spotkania był Pascal Brodnicki, pasjonat smaku, który żyje na pograniczu dwóch kultur – polskiej i francuskiej. Zawsze podkreśla, że szanuje obie tradycje, wybierając z każdej to, co najlepsze. Podczas spotkań Pascal zdradzał ciekawostki związane ze zwyczajami panującymi w obu krajach. Uczestnicy dowiedzieli się, że przygotowywanie spotkań dla najbliższych przebiega dość podobnie w obu krajach. Idąc w gości, zawsze bierzemy coś ze sobą: w Polsce gospodarzowi często wręcza się trunek, we Francji jest to zazwyczaj jedzenie. To, jak wygląda we Francji biesiada, zależy od regionu i tak samo jest też w Polsce.

Adrianna Marczewska na warsztatach kulinarnych
warsztaty kulinarne z kiszonek

Na uczestników warszawskiego spotkania czekały warsztaty i wykłady, które pomogły im lepiej poznać historię polskiej gościnności, a także zdobyć nowe umiejętności kulinarne! Uważnie słuchano także Adama Jarczyńskiego, eksper savoir vivre, autora popularnego bloga Dobre Maniery 24,  pasjonata wszystkiego co ma związek z dobrymi manierami, bon tonem i etykietą. Jarczyński przybliżał zasady organizacji spotkań oraz reguł panujących przy stole.

- Jeśli przyjęcie na które się wybieramy jest przyjęciem składkowym, elegancko byłoby przynieść potrawę, która nie wymaga dalszego przygotowywania (poza podgrzaniem, grillowaniem czy ochłodzeniem)  lub nie jest problematyczna podczas spożywania bądź nietrafiająca w gusta większości, co wprawdzie trudno, bez wcześniejszego wywiadu ustalić, niemniej dwa razy zastanowiłbym się, czy przygotowywać sałatkę ze ślimaków. Warto także wziąć pod uwagę porę roku. Jeżeli mamy okres letni i upały nam towarzyszą codziennie, ulgę przyniesie napój, który będzie przyjemnie chłodził nas i pozostałych gości. I choć znawcom naszego organizmu na myśl przychodzi gorący miętowy napar, tak popularny pośród Beduinów, to jednak myślę o napojach, które cenią sobie lodówkę i szybkie schłodzenie. Co więcej, zaradny gość wybierze chłodny napój już w sklepie, albo postara się schłodzić go w domu (o ile jest sens, bo odległość do przyjęcia niedaleka. – edukuje Adam Jarczyński. I dodaje - Niektórzy zastanawiają się też, czy komentowanie jakości potraw jest na miejscu. Jeśli chcemy pochwalić gospodarza to oczywiście warto i można to robić. Natomiast nie komentujmy potraw, które nie przypadły nam do gustu, by nie sprawiać nikomu przykrości.

wydarzenie wódki Wyborowej z gościnnym udziałem Pascala Brodnickiego
wydarzenie kulinarne - Wyborowa Moc spotkań

Miłośnicy Pragi mogli wysłuchać wykładu varsavianisty Janusza Owsianego, który opowiadał o historii Pragi i Konesera, a Dorota Dias-Lewandowska o polskiej gościnności w ujęciu historycznym. Uczestnicy uczyli się też robić własne kiszonki i nalewki, poznawali także tajniki ziół w koktajlach. Odkryli jak robić najlepsze omasty i pasty do chleba, dowiedzieli się również, jak wyglądała kuchnia 20 – lecia międzywojennego.

Duża dawka wiedzy, którą zaczerpnęli uczestnicy sobotniej akcji z całą pewnością pozwoli im przygotować wyborowe spotkanie dla swojej rodziny czy przyjaciół.

Partnerami wydarzeń z cyklu Wyborowa Moc Spotkań byli: Stowarzyszenie Polska Wódka oraz Muzeum Polskiej Wódki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk