Kukbuk
Kukbuk

Samodzielność zaczyna się od kuchni

Samodzielność od Kuchni to fundacja, która pomaga wychowankom domów dziecka wkroczyć w dorosłe życie. Poznajcie misję, która przyświeca jej członkom!

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Co roku domy dziecka i ośrodki opiekuńczo-wychowawcze opuszcza około 2500 pełnoletnich wychowanków, często nieprzygotowanych do życia na własny rachunek. Fundacja Samodzielność od Kuchni od lat pomaga im się odnaleźć w nowej rzeczywistości po opuszczeniu murów placówki. Tej jesieni fundację wsparła Galeria Mokotów, która zorganizowała warsztaty dla wychowanków mokotowskich ośrodków opiekuńczo-wychowawczych i domów dziecka.

Wychowankowie domów dziecka mają rozpocząć samodzielne, dorosłe życie, ale rzadko są do tego dobrze przygotowani. Brakuje im podstawowych umiejętności i wiedzy – choćby jak robić zakupy, gotować czy dbać o dom. Sytuacja, w której po latach przebywania w domu dziecka, muszą nagle stać się samowystarczalni i wziąć życie w swoje ręce, jest dla nich trudna i często bardzo stresująca. Młodzież ta, w porównaniu z rówieśnikami, którzy nie mają za sobą tego rodzaju doświadczeń, szybciej się demotywuje i dwa razy częściej zostaje bez pracy. W efekcie wielu tych młodych ludzi w krótkim czasie wraca pod opiekę państwa. Jak temu zapobiec?

Galeria Mokotów zdecydowała się pomóc wychowankom mokotowskich domów dziecka i ośrodków opiekuńczo-wychowawczych już na starcie. W tym celu zaprosiła fundację Samodzielność od Kuchni, by wspólnie z najemcami Galerii zorganizować kilkudniowe warsztaty. Organizatorom zależało nie tylko na przekazaniu wiedzy i umiejętności niezbędnych w dorosłym życiu, ale przede wszystkim na zbudowaniu w młodych ludziach poczucia własnej wartości i sprawczości. Ogromną rolę w tym procesie odgrywają kulinaria. Samodzielność bowiem często zaczyna się od kuchni i stąd przechodzi na inne aspekty życia.

– Chcemy wzbudzać w młodzieży zainteresowanie jedzeniem i światem. Uczymy, jak jeść z korzyścią dla portfela i środowiska. Rozwijamy kreatywność i ćwiczymy odwagę do próbowania nowych smaków. W naszej pracy widzimy, że wspólne przygotowywanie posiłków i jedzenie stwarza wspaniałe podłoże do rozmów. Gotowanie wzmacnia u tych młodych ludzi gotowość do podejmowania decyzji, buduje świadomość własnych umiejętności, wiarę, że działając, mogą coś zmienić na lepsze, i przekonanie, że ich zdanie się liczy – opowiadała o projekcie Iga Pietrusińska, członkini zarządu fundacji Samodzielność od Kuchni. – Jesteśmy bardzo wdzięczne za możliwość przeprowadzenia warsztatów z takim partnerem jak Galeria Mokotów. Dzięki tej współpracy udało nam się wzbogacić program o ciekawe spotkania i dodatkowe aktywności. Wiemy, jak cenne dla młodzieży są doświadczenia angażujące przedstawicieli różnych zawodów, zwłaszcza takich, które można wykonywać na przykład podczas studiów. Najemcy przygotowali bardzo dobre, merytoryczne warsztaty – dodała.

W ramach rozłożonych na pięć dni spotkań uczestnicy uczyli się, na co zwracać uwagę podczas zakupów, jak tworzyć listy zakupowe, by później nie marnować jedzenia, a przede wszystkim jak gotować łatwo, zdrowo, niedrogo i smacznie. Zaangażowani w akcję najemcy nie tylko przygotowali upominki dla każdego uczestnika, ale też przekazali młodym ludziom wiedzę i doświadczenia – pokazali między innymi, jak dbać o obuwie, by służyło przez lata, czy jak dobierać ubrania do określonej okazji. Akcję zakończyło wspólne spotkanie przy stole.

Partnerami warsztatów były: Carrefour, Costa Coffee, Deichmann, Kwiaciarnia Camomille, RTV Euro AGD wraz z marką Samsung i jeden ze sklepów odzieżowych znajdujących się w Galerii Mokotów.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk