Kukbuk
Kukbuk

„Ramen. Smak wspomnień”. Smakowite kadry, których nie można przeoczyć!

Ten film warto zobaczyć nie tylko dla pięknych scen z japońskimi potrawami w roli głównej! Historia głównego bohatera to wspaniała opowieść o poszukiwaniu własnej tożsamości i miłości.

Tekst: redakcja

Tekst: Redakcja
Zdjęcie główne: Materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Masato, młody kucharz o japońsko-singapurskich korzeniach, planuje przejąć restaurację po nagle zmarłym ojcu. Najpierw jednak wyrusza w podróż do Singapuru, gdzie ma nadzieję odkryć frapujące go tajemnice związane z relacją rodziców. Szuka też wuja Wee – brata matki i właściciela restauracji, od którego pragnie nauczyć się przyrządzania najlepszego ramenu, by na tym tradycyjnym daniu oprzeć sukces własnego lokalu.

Chłopak znajduje nie tylko wujka, ale i babcię – Lee wciąż żyje i zna odpowiedzi na nurtujące Masato pytania na temat burzliwej relacji jego rodziców. Oboje zbliżają się do siebie w kuchni, wspólnie przygotowując jedzenie. Dają sobie jednak znacznie więcej niż tylko umiejętności kulinarne.

Danie z filmu staje się rzeczywistością!

Kiedy reżyser Eric Khoo i japoński producent Yutaka Tachibana pracowali nad scenariuszem filmu „Ramen. Smak wspomnień”, często rozmawiali o tym, jak by to było wspaniale pokazać publiczności nie tylko piękną historię ale również dać możliwość skosztowania dania, które było jednym z głównych bohaterów filmu.

W filmie danie Ramen Teh jest owocem mariażu Bak Kut Teh i słynnej zupy Ramen, dwóch dań symbolizujących pierwsze Singapur, a drugie – Japonię. Teraz widzowie, którzy wybierają się do Singapuru, będą mieli możliwość sprawdzić, jak Ramen Teh naprawdę smakuje. Od lutego 2018 potrawa jest dostępna w sieci restauracji Ramen Keisuke.

Twórcy filmu zaprosili do współpracy słynnego kucharza Keisuke Takedę, założyciela największej singapurskiej sieci zup Ramen – Ramen Keisuke. Na potrzeby filmu opracował on własną wersję obu przysmaków kuchni japońskiej, singapurskiej, chińskiej oraz malajskiej. Kiedy reżyser Eric Khoo skosztował dania, powiedział że to połączenie jego dwóch ulubionych potraw z dzieciństwa.

fot. banter snaps / Unsplash.com

A teraz krótka historia słynnych zup:

Ramen 

Zupa Ramen jest potrawą mającą swoje korzenie w Chinach, która została pod koniec XIX wieku przywieziona do Japonii przez chińskich kupców. Do lat pięćdziesiątych Ramen nazywał się Shina Soba (dosłownie „Chińska Soba”), ale dziś częściej spotykana jest nazwa Chūka Soba (również „Chińska Soba”) lub po prostu Ramen. W jej skład wchodzi chiński pszenny makaron podawany w wywarze mięsnym lub rybnym, często doprawiany jest sosem sojowym lub miso, do którego wrzuca się mnóstwo dodatków, które tworzą smak potrawy. W zupie musi się znaleźć krojona wieprzowina, suszone algi, cebulka dymka oraz koniecznie jajko na ugotowana na półtwardo. Prawie każdy region w Japonii ma własną odmianę zupy Ramen.

Bak Kut Teh 

Druga najpopularniejsza zupa w Singapurze. Jej nazwa wywodzi się od wywaru z wieprzowych żeberek, na którym jest robiona. Istnieją dwie odmiany – wersja Teochew, którą zwykle przygotowuje się przez wiele godzin gotując na wolnym ogniu wieprzowe żeberka z dużą ilością papryki i czosnku oraz wersja Hokkien, w której znajdziemy mieszankę wonnych ziół i przypraw takich jak czosnek, goździki, cynamon, anyż gwiazdkowy, koper włoski i kolendra. W Singapurze bardziej znana jest wersja Bak Kut Teh z Teochew. Została upowszechniona przez chińskich imigrantów, którzy przyjechali za pracą i którzy od tego treściwego, choć skromnego posiłku rozpoczynali dzień.

MOŻESZ TEŻ SAM W DOMU UGOTOWAĆ SWOJĄ ZUPĘ

PRZEPIS NA BAK KUT TEH SZEFA KUCHNI WILLIAMA SOHA 

Składniki 

1.2kg żeberek wieprzowych

150g cukru

30g cukru typu rock sugar

20g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w grube plastry

4 gwiazdki anyżu i 2 goździki

3 laski cynamonu

1 łyżka ziaren białego pieprzu i 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

20 ml jasnego sosu sojowego

Sól i mielony biały pieprz do smaku

2 czerwone papryczki chilli, pokrojone i zmieszane z sosem sojowym

Przygotowanie

  1. Żeberka zanurzyć w garnku z wrzątkiem na około 3 minuty. Dobrze osuszyć, następnie opłukać pod bieżącą wodą
  2. Opłukaną wieprzowinę włożyć do garnka i zalać odpowiednią ilością wody.
  3. Dodać wszystkie pozostałe składniki (poza solą i mielonym pieprzem oraz sosem sojowym wymieszanym z papryczkami chilli), podgrzać do pojawienia się dużych bąbli na powierzchni, utrzymać w takiej temperaturze przez około 15 minut.
  4. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około godzinę. Przyprawić do smaku solą i mielonym białym pieprzem.
  5. Rozlać Bak Kut Teh chochlą do glinianych miseczek i podawać z sosem sojowym z czerwonymi papryczkami.

Porcja dla 4 osób.

RADY SZEFA KUCHNI

Opłukanie sparzonych żeberek pod bieżącą wodą pomaga usunąć szumowiny i krew ze szpiku kostnego i jest ważnym krokiem w uzyskaniu czystego smaku.

Należy często próbować gotującej się zupy pilnując by nie zrobiła się za słona lub za mało słona w trakcie.

KONKURS

Macie ochotę nacieszyć oczy smakowitymi kadrami z filmu „Ramen – smak wspomnień”? Mamy dla was 10 podwójnych zaproszeń. Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy wysłać odpowiedź na opisać potrawę, która wywołuje u was najprzyjemniejsze wspomnienia. Zgłoszenia należy wysyłać na adres konkurs@kukbuk.pl do dnia 07.01.2019.Przed wzięciem udziału w konkursie zapoznajcie się z  regulaminem.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk