Kukbuk
Kukbuk

Proste ziołowe placki na #MeatlessMonday

Komplikowanie sobie życia nie należy do naszych zwyczajów. Proste rozwiązania uważamy za klucz do sukcesu i na codzień nim otwieramy kuchenne szafki. Dziś na naszych talerzach proste, smaczne i pięknie zielone „Irańskie placki ziołowe”

Tekst: Jessica Nadziejko

Zdjęcia: Jessica Nadziejko

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Prosto nie znaczy gorzej. Doskonale dowiódł tego Yotam Ottolenghi w swojej najnowszej książce „Prosto”. Spośród jego kilkudziesięciu propozycji na szybkie, bazujące na powszechnie dostępnych składnikach dania, szczególnie zaintrygował nas przepis na „Irańskie ziołowe placki”. Nie zwlekając, posiekaliśmy zioła, przerobiliśmy suche pieczywo na bułkę tartą, rozbiliśmy kilka jajek i porządnie nagrzaliśmy patelnię. Smażąc placek po placuszku – zachwyceni łatwością wykonania naszego bezmięsnego śniadania – zrobiliśmy do nich równie prosty jogurtowo – koperkowy sos. Przyznajemy, że tęskniliśmy za talerzami pełnymi zieleni!

Irańskie placki ziołowe

  • koperek pęczek
  • świeża kolendra pęczek
  • świeża bazylia pęczek
  • bułka tarta 2 łyżki
  • jajko "zerówka" 6 szt.
  • orzechy włoskie garść (grubo posiekane)
  • mielony kmin 1/2 łyżeczki
  • sól himalajska 1/2 łyżeczki
  • ostra papryka 1/3 łyżeczki
  • pieprz szzypta
  • olej roślinny do smażenia

 

Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce, doprawiamy, mieszamy i odstawiamy na bok. 

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i rozgrzewamy na dość dużym ogniu. Porcję ciasta nakładamy chochelką. Każdego placka smażymy z dwóch stron ok. 1-2 minuty z każdej, aż będą rumiane i chrupiące. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz. 

Podajemy z jogurtem wymieszanym z koperkiem, ząbkiem czosnku i szczyptą soli. 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk